A school for leaders who want change

Learn first

KMBS latest news in real time

For the latest KMBS events and news, visit KMBS Live at the top right corner of the screen

Open kmbs live
Home
/
Articles
/
Чи можливе щастя у стражданнях?
24.05.2023
1325
0min
Чи можливе щастя у стражданнях?
Philosophy. Art
Щастя та страждання – не протилежності. Можна бути щасливим у складній ситуації. Зовнішні обставини впливають на нас, але вони не визначають наш внутрішній стан. А відчуття щастя з'являється усередині нас. Про це говорив Сергій Ноздрачов, коуч, ад'юнкт-професор у Києво-Могилянській бізнес-школі (kmbs) у своєму стримі на фейсбуці.

Як формується стійкість

«Я маю набір інструментів, який довелося перевірити на власному досвіді протягом останніх двох років. Саме тому я можу стверджувати, що вони працюють», — пояснив Ноздрачов.

При русі до реалізації своєї мети будь-яка людина неодноразово опиняється в непростій ситуації, що вимагає від неї певної стійкості. При цьому той, хто рухається життям, неминуче має справу з оточуючими людьми, і далеко не завжди такі контакти є безконфліктними.

Ноздрачов радить: «Головне при цьому – мати внутрішній локус контролю (схильність людини приписувати результати своєї діяльності внутрішнім факторам: своїм зусиллям, позитивним та негативним якостям, наявності або відсутності необхідних знань, умінь тощо. Ми можемо контролювати більше, чим нам здається, особливо у стані стресу та тиску ззовні».

У психології є поняття резистентність, тобто життєстійкість. Як властивість вона генетично закладена в нас, на неї не можна вплинути. Але є і стан життєстійкості, він досить у великому діапазоні може змінюватися відповідно до дій нас самих. Підвищує стан життєстійкості той самий локус контролю. Але тут важливо не впасти у ілюзію цього контролю.

 

Як навчитися приймати те, що відбувається з нами

«Перший крок – це прийняття. Для того, щоб вийти із скрутної ситуації, потрібно прийняти реальність, але це часто дуже важко зробити», – зазначає експерт.

Як навчитися приймати? Порада «застосувати вольове зусилля» практично погано працює. Деякі люди починають вишукувати у ситуації якісь позитиви. Це допомагає до певної межі, але далеко не завжди, а іноді працює навпаки і лише посилює наш стан. Як же реально можна допомогти собі та іншим у таких ситуаціях?

Одна порада лежить на поверхні – поговорити з хорошим психологом, бажано клінічним, якщо відчуваєте, що не можете впоратися самі.

«Маркером того, що ми на правильному шляху, є власне відчуття контролю ситуації, розуміння, що ми можемо на неї впливати. Це критично важливо. І це постійно потрібно моніторити як у собі, так і в інших людях», – каже Ноздрачов.

Експерт зазначає, що добре відомі різні форми сприйняття ситуації: заперечення, гнів, торг тощо. Але при цьому часто заперечується власне страждання: «Я – окей, я – норм і все нормально».

Це може бути правдою, але лише частковою. А загалом таке заперечення лише шкодить. Воно перекриває доступ до життєвої сили, що проявляється через емоційну сферу. Навіщо блокуємо емоції?

«Блокуючи власну енергетику, ми можемо не відчувати неприємних емоцій. Але одночасно ми блокуємо свій доступ до позитивних емоцій. Відповідно, про жодне щастя, натхнення, залучення не може йтися», – вважає експерт.

Він пояснює: не заперечувати власне страждання не означає розповідати про нього оточуючим. Важливо із собою бути чесним. Так, я відчуваю біль, він може іноді бути нестерпним. Іноді доведеться звертатися до ліків, але здебільшого можна обійтися без них.

 

Чи допомагають нам поради оточуючих

Як оточуючим поводитися з людиною, якій зараз погано? Універсального рецепту немає. А страх реакції оточуючих часто змушує людину «закриватися» зі своїми проблемами, замість того, щоб долати їх.

Якщо ми хочемо допомогти людині словом, то повинні пам'ятати про три пастки – можливі реакції:

1. Симпатія: «Я тобі співчуваю». У принципі, це непогано, але не дуже продуктивно. Це що, приєднання, але до певної межі? Часто у такій ситуації всім стає незручно.

2. Розуміння: «Я тебе розумію і знаю це, тому що проходив сам багато разів». Якщо це так, то майже ніколи збіг немає досить повним. А головне – здебільшого це інтелектуальне розуміння. Воно швидше роз'єднує, ніж з'єднує.

3. Спроба давати поради – що, мабуть, найгірше. Людина у розпачі, а люди намагаються їй щось рекомендувати. В ідеалі взагалі будь-яка порада має видаватися лише на запит і ще треба вміти радити.

Часто найкращий варіант реакції – обійняти людину, якій зараз погано. Але експерт зазначає, що реально допомогти можуть лише довгі обійми секунд на 30 і більше.

Джерело.

kmbs live
02.04.2024 at 12:28
Стартує набір на стипендійну програму kmbs! ...
20.02.2024 at 10:37
Новий подкаст Radio kmbs з нашою adjunct professor Оксаною Щегельською ...
13.02.2024 at 12:40
Набір на MBA триває! Старт 23 травня ...
13.02.2024 at 12:29
PMBA-25 group visited the exhibition of works by Hanna Sobachko-Shostak, "Eyes of Flowers," ...
13.02.2024 at 12:20
Новий подкаст Radio kmbs "Як малим та середнім бізнесам переходити в корпоративне управління?" ...
25.11.2023 at 16:30
"You have to think through your brand story in detail and tell it. Anything you don't tell, people w ...
24.11.2023 at 16:37
We often hear from businesses working with cross-cultural teams or expanding into global markets abo ...
24.11.2023 at 12:25
Nataliia Yeremieieva, a graduate of Presidents' MBA kmbs, co-founder and co-owner of Stekloplast, an ...