Школа для лідерів,
які прагнуть змін

Дізнайся першим

Останні новини KMBS в реальному часі

Останні події та новини з життя KMBS дізнавайтеся у розділі KMBS Live що знаходиться у верхньому правому куті екрану

Відкрити kmbs live
Лауреатами Премії Ґонґадзе-2022 стали Мстислав Чернов і Євген Малолєтка
Головна
/
Новини
/
Лауреатами Премії Ґонґадзе-2022 стали Мстислав Чернов і Євген Малолєтка
21.05.2022
Лауреатами Премії Ґонґадзе-2022 стали Мстислав Чернов і Євген Малолєтка
21 травня в ефірі суспільного телеканалу UA: КУЛЬТУРА вчетверте вручили Премію імені Георгія Ґонґадзе для українських журналістів. Цього року відзнаку отримали журналісти Мстислав Чернов і Євген Малолєтка.

Мстислав Чернов — журналіст Associated Press, відеограф, фотограф, військовий кореспондент. Президент Української асоціації професійних фотографів. Разом з Євгеном Малолєткою вони були єдиними журналістами, які висвітлювали блокаду Маріуполя російськими військами для міжнародних видань.

Євген Малолєтка  фотокореспондент. Почав кар’єру фотографа 2009 року. Як фрілансер співпрацював з Associated Press, Al Jazeera та Der Spiegel. Напередодні повномасштабного вторгнення росіян прибув до Маріуполя. Понад два тижні разом з Мстиславом Черновим документував наслідки обстрілів міста.

Член Капітули, декан Києво-Могилянської Бізнес-Школи Олександр Саврук так аргументує цьогорічний вибір: “Їхні візуальні свідчення роблять і нас, і весь світ враженими свідками подій сьогоднішньої війни, її жахів та подвигів. Ви не можете залишитись осторонь, забути ті сцени, очі, людей. Ці матеріали є свідченням підлості й підступності агресора. І водночас свідченням трагедії усього людства у війні”.

Отримуючи відзнаку, Мстислав Чернов наголосив, чому робота українських фотографів та журналістів є нині особливо важливою: “Українська армія здивувала світ цього року. Так само як і українська журналістика. Увесь світ дивиться на українських журналістів, щоб дізнатись їхню перспективу і те, як вони бачать війну. І це дуже важливо, що ми розповідаємо світові історію України, яка твориться зараз”. 

У своїй промові Євген Малолєтка вшанував людей, чиє горе він бачив у бомбосховищах, лікарнях і на вулицях Маріуполя, а також зауважив: “Ми дуже багато бачили за ці роки війни, але такого болю і такої кількості дитячих смертей у світі не бачив ніхто”.

Окрім Євгена і Мстислава, фіналіст(к)ами Премії-2022 стали редактор «Європейської правди» Сергій Сидоренко і головна редакторка «Громадського радіо» Тетяна Трощинська.

Цього року вперше в історії Премії імені Георгія Ґонґадзе вручили Спеціальну відзнаку. Нею Капітула посмертно відзначила фотожурналіста Макса Левіна «за визначний внесок у розвиток української фотографії, відданість професії і відвагу». Відзнаку отримала мати Макса Валентина Антонівна Левіна та його колега і друг Маркіян Лисейко.  

Член Капітули Премії Андрій Курков відзначив професійність Левіна: “Він брав участь у найтрагічнішій історії війни на сході України – у виході з Іловайського котла разом з сотнями українських військових. Те, що він залишив після себе, буде свідченням нашої драматичної історії останніх восьми років. Ім’я Макса Левіна залишиться в історії української журналістики та фотожурналістики навічно. Фотографії, які він зробив, розглядатимуться не тільки поціновувачами історії, але й суддями. Він збирав свідчення злочинів російської армії”.

З 2014 року Макс Левін знімав війну, яку Росія розпочала на сході України. Був одним з українських журналістів, які стали свідками трагічних подій в Іловайську і змогли вирватися з Іловайського котла. Після цього разом з колегою Маркіяном Лисейком запустив документальний проєкт After Ilovaisk.

Учасниками телецеремонії стали лауреатка Премії Ґонґадзе-2021, телеведуча Мирослава Барчук, журналістка, правозахисниця Лариса Денисенко, член Капітули Ігор Козловський, виконавча директорка Українського ПЕН Тетяна Терен, меценати Премії Ґонґадзе Микола Демченко і Антон Артеменко.

Подію традиційно вели Юрій Макаров і Ольга Сніцарчук.

Премія імені Георгія Ґонґадзе — нагорода для незалежних журналістів, заснована 2019 року Українським ПЕН у партнерстві з Асоціацією випускників Києво-Могилянської Бізнес-Школи, Києво-Могилянською Бізнес-Школою та виданням "Українська правда".

Премію вручають раз на рік 21 травня — у день народження журналіста Георгія Ґонґадзе.

Лауреат Премії імені Георгія Ґонґадзе визначається Капітулою, яка складається з 9 осіб. Лише члени Капітули можуть висувати номінантів на здобуття Премії.

До Капітули Премії цього року ввійшли: дружина Георгія, журналістка і головна редакторка Української служби “Голосу Америки” Мирослава Ґонґадзе, президент Українського ПЕН, письменник Андрій Курков, журналістка, співзасновниця і власниця видання “Українська правда” Олена Притула, декан Києво-Могилянської Бізнес-Школи Олександр Саврук, співвласник групи агрокомпаній, випускник Presidents’ MBA kmbs та меценат Премії Георгія Ґонґадзе Антон Артеменко, лауреатка Премії імені Георгія Ґонґадзе 2021 року. Журналістка, ведуча токшоу “Зворотний відлік” на UA: ПЕРШИЙ, членкиня Українського ПЕН Мирослава Барчук, релігієзнавець, письменник, член Українського ПЕН Ігор Козловський, керівниця Київського бюро “Радіо Свобода” Інна Кузнецова, журналіст, медіаменеджер Зураб Аласанія.

Лауреат Премії отримує пам’ятну відзнаку — статуетку, яка відображає ідею Премії, а також винагороду 100 тис. гривень.

Меценатами Премії Ґонґадзе можуть бути лише випускники Києво-Могилянської Бізнес-Школи. З моменту заснування Премію підтримав 21 меценат: Олександр Адамюк, Антон Артеменко, родина Бруннерів, Олег Брусиловський, родина Вікнянських, Ярослав Волковецький, Микола Демченко та Ольга Мишуровська, Марина Дерепа, Сергій Дулєпов, Максим Дядик, Андрій Ісак, Роман Квашенко, родина Міщенків, Дмитро Новицький, Людмила Перебийнос, Оксана Просоленко, Андрій Селелепей, Віталій Смірнов, Микола Сушко, Олександр Ткачук, Дмитро Чернов. 

Генеральний медіапартнер: Суспільне мовлення
Запис трансляції можна переглянути на за посиланням
Інформаційні партнери: Радіо Свобода, Детектор медіа, «Інтерньюз-Україна», Інститут масової інформації, Reporters

Фото: Олександр Куликов

1 / 10
Фото: Євген Малолєтка
Фото: Євген Малолєтка
Фото: Євген Малолєтка
Фото: Євген Малолєтка
Фото: Євген Малолєтка
Фото: Мстислав Чернов
Фото: Мстислав Чернов
Фото: Мстислав Чернов
Фото: Мстислав Чернов
Фото: Мстислав Чернов
kmbs live
20.02.2024 в 10:37
Новий подкаст Radio kmbs з нашою adjunct professor Оксаною Щегельською ...
13.02.2024 в 12:40
Набір на MBA триває! Старт 23 травня ...
13.02.2024 в 12:29
PMBA-25 group visited the exhibition of works by Hanna Sobachko-Shostak, "Eyes of Flowers" ...
13.02.2024 в 12:20
Новий подкаст Radio kmbs "Як малим та середнім бізнесам переходити в корпоративне управління?" ...
25.11.2023 в 16:30
«Ви маєте детально продумати історію свого бренду і розповісти її. Все, що ви не розкажете, додумают ...
24.11.2023 в 16:37
Від бізнесів, які працюють з кроскультурними командами або виходять на світові ринки, ми часто чуємо ...
24.11.2023 в 12:25
Як довелося переформатувати бізнес, аби він вижив, та чи вийшло зробити з лимона лимонад – розповіда ...
23.11.2023 в 18:04
«Ми дуже часто працюємо з цифрами, походження яких не розуміємо. Тому перша теза курсу – побудувати ...