Школа для лідерів,
які прагнуть змін

Дізнайся першим

Останні новини KMBS в реальному часі

Останні події та новини з життя KMBS дізнавайтеся у розділі KMBS Live що знаходиться у верхньому правому куті екрану

Відкрити kmbs live
На пошану пам’яті Володимира Моренця
Головна
/
Новини
/
На пошану пам’яті Володимира Моренця
20.12.2021
На пошану пам’яті Володимира Моренця
Мініфестиваль «Дні есеїстики»—2021 завершився відкритою розмовою на пошану пам'яті Володимира Моренця «Есеїстика про поезію».

Володимир Пилипович Моренець  літературознавець, доктор філологічних наук, професор, завідувач кафедри літературознавства НаУКМА, перший віце-президент Національного університету «Києво-Могилянська академія», один із основоположників розвитку та формування Докторської школи НаУКМА. Києво-Могилянську Бізнес-Школу з Володимиром Пилиповичем пов'язують довгі роки  роботи Моренця як викладача і як керівника гуманітарного напряму, роки поваги і довіри.  

Володимир Моренець був тонким та чутним читачем поезії, визнаним і видатним автором літературозначих есе, його тексти залишаються взірцевими в цьому жанрі, серед них насамперед книжка «Оксиморон» (2010), не раз згадана і процитована на зустрічі. Природно, що відкрита розмова в kmbs потекла саме в цьому руслі  взаємини поезії й есеїстики.     

Поет Василь Герасим'юклітературознавець і перекладач Роман Веретельник, літературознавиця Людмила Кісельова, а також філософка і літературознавиця Тетяна Огаркова (яка цю зустріч модерувала)  — друзі і колеги Володимира Пилиповича, що підтримали один одного у втраті. Підтримали, міркуючи про поезії і способи про неї говорити.   

«Якщо не буде ладу в головах і душах, то звідки він візьметься на землі і в соціальній дійсності... Я трактую думку і поезію як єдиний новочасний спосіб людиноздійснення... Там, де закінчується поезія, починається ніщо» 

Ці цитати з есе Володимира Моренця влучно пригадала Тетяна Огаркова. Їх прояснила і пояснили Людмила Кісельова, коли проаналізувала уже сам метод Моренця-есеїста. Він наводив розлогу поетичну цитату, в якій містилася якась лакуна, неодказане; в просторі цього непроговореного і зароджувалася чутлива мова есеїста. Злегка парадоксально: треба подолати нашарування того, що ми визначаємо, як соціальний досвід, щоби розвивалося мистецтво слова. Саме тому поезія оновлює мислення,  відзначила КісельоваВасиль Герасим'юк звернув увагу, що і сам Володимир Пилипович писав вірші, які читав уголос найближчим друзям. У такий спосіб поміж людей виникає особлива акустика, без якої не буває есе про поезії. Есеїстика же Моренця  це не просто есе про поезію, це есе поета в колі поетів, така  творчість  природно стає частиною біографії автора,  акцентував Роман Веретельник 

До 60-річчя Моренця вийшла збірка на пошану, яка мала промовисту назву «Слово, яке тебе обирає». Відповідаючи на питання, чим же є есе про поезію, учасники розмови так чи інакше апелювали до промовистої назви цієї книжки. Есе такого типу, що в них майстром був Володимир Моренець, виникають тоді, коли автор і матеріал є суб'єктами, готовими і здатними щомиті мінятися. 

1 / 8
kmbs live
02.04.2024 в 12:28
Стартує набір на стипендійну програму kmbs! ...
20.02.2024 в 10:37
Новий подкаст Radio kmbs з нашою adjunct professor Оксаною Щегельською ...
13.02.2024 в 12:40
Набір на MBA триває! Старт 23 травня ...
13.02.2024 в 12:29
PMBA-25 group visited the exhibition of works by Hanna Sobachko-Shostak, "Eyes of Flowers" ...
13.02.2024 в 12:20
Новий подкаст Radio kmbs "Як малим та середнім бізнесам переходити в корпоративне управління?" ...
25.11.2023 в 16:30
«Ви маєте детально продумати історію свого бренду і розповісти її. Все, що ви не розкажете, додумают ...
24.11.2023 в 16:37
Від бізнесів, які працюють з кроскультурними командами або виходять на світові ринки, ми часто чуємо ...
24.11.2023 в 12:25
Як довелося переформатувати бізнес, аби він вижив, та чи вийшло зробити з лимона лимонад – розповіда ...