A school for leaders who want change

Learn first

KMBS latest news in real time

For the latest KMBS events and news, visit KMBS Live at the top right corner of the screen

Open kmbs live
23.08.2017
845
8min
People. Leadership and management. Culture
[EN] Як можуть українські виробники скористатись допомогою посольств? Яка агропродукція потрібна американському ринку? Які є програми розвитку двосторонніх торговельно-економічних зв’язків між США та Україною? Про це розповів  Ігор Баранецький, радник Департаменту Америки Міністерства закордонних справ України, на програмі <a href="http://kmbs.ua/mba/agro" target="_blank" rel="noopener">Agri MBA kmbs</a>.

[EN]   Харчова промисловість займає суттєвий сегмент в економіці США, водночас характеризується дуже високою конкуренцією брендів з усього світу через велику прибутковість. Характерним трендом останніх років на північноамериканському ринку є акцент на так званих «органічних продуктах». Американці з рівнем доходу вище середнього все більше цікавляться споживанням органічної їжі. Харчовий бізнес переглядає пріоритети діяльності та шукає нові форми роботи, приділяючи все більше уваги, зокрема, такому напрямку, як «екологічно чисті продукти», для розвитку якого в Україні є значний природний потенціал. Саме з такою продукцією українські виробники мають значні перспективи виходу на північноамериканський ринок. Більше того, існують широкі можливості співробітництва з американськими та канадськими партнерами для виходу на ринки третіх країн, а також в контексті залучення сучасних технологій та реалізації спільних інвестиційних проектів. Найлегше працювати з тією продукцією, до якої можна доторкнутися, яку можна випити чи з'їсти. Для більшості ринків принциповим є участь експортерів у форумах, виставках, презентаціях та іншого роду міжнародних спеціалізованих заходах, де можна безпосередньо презентувати свою продукцію потенційним покупцям чи партнерам. Саме тому посольство України в США, окрім інших видів сприяння вітчизняним виробникам сільськогосподарської продукції (розповсюдження комерційних пропозицій, допомога у вирішенні проблемних питань та встановленні ділових контактів тощо), періодично надає безпосередню допомогу в організації і проведенні круглих столів, форумів і конференцій, де лобіює українську продукцію. Посольство постійно підтримує проведення промозаходів на території США. Наприклад, у липні 2015 року у Вашингтоні відбувся перший Українсько-Американський бізнес-форум, а у червні цього року пройшов вже другий Український зерновий конгрес. Крім того, Україну періодично відвідують делегації американських фермерів. Вони вивчають можливості співпраці. Зокрема, можливості довгострокової оренди сільськогосподарських земель, проведення спільних наукових досліджень у галузі селекції, підвищення врожайності та біотехнологій, інвестування в розвиток інфраструктури, у т.ч. транспортної, та для збільшення потужностей з перевалки і експорту українського зерна.    

 
Для більшості ринків принциповим є участь експортерів у форумах, виставках, презентаціях

    Один з конкретних прикладів виходу на ринок США ― участь у найбільшій спеціалізованій виставці у Північній Америці «The Summer Fancy Food Show» (26-28 червня 2016 р., м. Нью-Йорк). Через велику популярність на неї зазвичай нелегко потрапити. Тому Генеральне консульство України у Нью-Йорку домовилося про те, щоб допомогти вітчизняним брендам («Чумак», «Верес», «Торчин Продукт», «Світоч», «Ічня», «Екород», «Т Престиж» тощо) взяти участь на шоу цього року. Активну участь у сприянні представлення національних виробників на виставці також взяла організація «Buy Ukrainian» (США) та Український союз промисловців та підприємців. Наразі опрацьовується концепція щодо участі у виставці й 2017-го. Посольство закликає українські компанії об’єднуватися у так звані пули, щоб мати більше шансів потрапити на цю та інші виставки. Крім того, у межах більшості подібних заходів є можливість організувати окремий об’єднаний український стенд. Спеціалізована технічна та консалтингова допомога надається Україні з боку США, зокрема, шляхом програм SABIT (Special American Business Internship Training Program) та CLDP (Commercial Law Development Program). Їхня мета - сприяння реалізації економічних реформ, підтримка приватного сектору та підвищення кваліфікації державних чиновників в країнах, що розвиваються. SABIT – програма стажування та обміну досвідом у сфері торгівлі і розвитку приватного бізнесу для представників пострадянських країн, яка передбачає ознайомчі тури на американський ринок. На офіційному сайті (www.sabitprogram.org) можна ознайомитися з календарем подій. Програма розвитку комерційного права (CLDP) в Україні, зокрема, фінансує тренінги з підвищення кваліфікації у сфері захисту прав інтелектуальної власності, поширення серед вітчизняних експортерів сільськогосподарської продукції інформації про можливості використання Генералізованої системи преференцій США (GSP) та міжнародної Угоди про держзакупівлі (GPA), надання підтримки Україні в ефективному використанні механізмів СОТ.    

 
Щоб потрапити на престижні міжнародні виставки, українські компанії можуть об’єднуватися у пули

    Програма «Відкритий світ» спрямована не безпосередньо на бізнес, проте представники вітчизняного малого і середнього бізнесу у разі відбору можуть безкоштовно поїхати у США і ознайомитися з досвідом і потужностями американських виробників. Щоб посольства України в США чи Канаді дійсно змогли допомогти українським компаніям, від них потрібно щонайменше: 1. Чітко розуміти, чого саме вони хочуть. Адже часті випадки, коли компанії звертаються доволі абстрактно: загалом не проти вийти на зовнішній ринок, але не впевнені ані в часових рамках, ані в обсягах, ціновій політиці чи номенклатурі продукції. 2. Підготувати короткий супровідний лист з інформацією про компанію і конкретними проханнями до посольства. 3. Сформувати комерційну пропозицію: коротко, по суті, англійською мовою. Основна ціль ― зацікавити потенційного іноземного партнера. Звичайно, все обов’язково має дублюватися в електронному вигляді. Популярний приклад використання посольства ― надсилання так званого рекомендаційного листа, що особливо актуально для малих і середніх підприємств. Слово посольства в таких випадках має вагу. Тож якщо якісно підготовлена комерційна пропозиція буде підкріплена ще й рекомендаційним листом посольства ― це може бути додатковим плюсом у розвитку співпраці.   Джерело: Agravery.com

kmbs live
30.04.2024 at 15:43
Набір на MBA триває! Старт 23 травня ...
30.04.2024 at 15:42
Доказовий маркетинг: модель розвитку бренду | Роман Гавриш ...
02.04.2024 at 12:28
Стартує набір на стипендійну програму kmbs! ...
20.02.2024 at 10:37
Новий подкаст Radio kmbs з нашою adjunct professor Оксаною Щегельською ...
13.02.2024 at 12:29
PMBA-25 group visited the exhibition of works by Hanna Sobachko-Shostak, "Eyes of Flowers," ...
13.02.2024 at 12:20
Новий подкаст Radio kmbs "Як малим та середнім бізнесам переходити в корпоративне управління?" ...
25.11.2023 at 16:30
"You have to think through your brand story in detail and tell it. Anything you don't tell, people w ...
24.11.2023 at 16:37
We often hear from businesses working with cross-cultural teams or expanding into global markets abo ...