A school for leaders who want change

Learn first

KMBS latest news in real time

For the latest KMBS events and news, visit KMBS Live at the top right corner of the screen

Open kmbs live
28.01.2021
7906
5min
People. Leadership and management. Culture
[EN] Володіти різними типами мислення – означає мати гнучкість, необхідну для ефективних дій у різних контекстах, для розв’язання різноманітних завдань. Навички аналітичного та критичного мислення сьогодні є одними з найцінніших, бо допомагають ретельно обирати інформацію та правильно її інтерпретувати. Чим відрізняються ці два типи мислення? І як їх опанувати?

[EN] Схожість і відмінність Здається, що критичне та аналітичне мислення легко сплутати. Проте насправді вони мають суттєві відмінності. Основне завдання критичного мислення – винести правильне цілісне судження про певну інформацію. Це потребує обережної оцінки усіх наявних даних. Для критичного мислення необхідно отримати інформацію з різних джерел, лише одне з яких – те, що ви вже знаєте. А в аналітичному мисленні потрібно спочатку розбити великі фрагменти зібраної інформації на дрібніші, перш ніж встановлювати причинно-наслідкові зв’язки та помічати шаблони. Аналітичне мислення допомагає спростити складне, розкласти інформацію по категоріях, покращити розуміння. Таким чином, аналітичне мислення можна розглядати як один з етапів у процесі кричного осмислення. Якщо у вас є складне завдання, то спочатку ви збираєте інформацію, потім використовуєте аналітичні навички, щоб розбити її на фрагменти й розглянути кожен окремо. А потім – за допомогою критичного мислення, зрештою, формуєте власне судження. Розвиток аналітичного мислення Аналітичні навички стають у пригоді, коли потрібно провести дослідження, зібрати дані, згрупувати їх певним чином та зробити висновки. Це може стосуватися будь-якого питання чи сфери, тому аналітичне мислення корисне практично для кожної людини. А для управлінця є абсолютно необхідним.  

Для розвитку критичного мислення корисно досліджувати когнітивні упередження - і розпізнавати їх у себе

  Щоб покращити аналітичні спроможності, перш за все, потрібно читати. Причому не пасивно, а проактивно: мати стратегію читання й втілювати її. Наприклад, складати план прочитаного, ставити запитання та намагатися прогнозувати – що може статися далі. По-друге, варто розбиратися – як влаштовані речі. З яких частин складаються, які процеси в них відбуваються і яким чином? Для тренування можна обрати будь-яке явище чи предмет, який вас цікавить, – і спробувати дізнатися про нього все до найменших дрібниць. Третій крок – практика допитливості. Що більше запитань ви ставите, то активніше включається мозок, то краще тренується увага й пам’ять, які відіграють не останню роль в аналітичному мисленні. Також можуть бути корисними ігри на зразок судоку, пазлів, шахмат. Навички критичного мислення Один з найпопулярніших способів тренувати критичне мислення – це ставити під сумнів припущення, які вважаються правильними. Саме так діяли деякі видатні інноватори: міркували в стилі «а що, які усі помиляються?». Можна почати з власних припущень: скласти перелік тих, що першими приходять в голову, взяти будь-яке з них – і спробувати перевірити, чи дійсно воно правдиве? Які є альтернативні думки з цього приводу? Які аргументи наводять ті, хто думає інакше, аніж ви?  

Один з найпопулярніших способів тренувати критичне мислення – це ставити під сумнів припущення, які вважаються правильними

  По-друге, корисно досліджувати власний процес мислення. Дуже часто ми мислимо «на автоматі»: це економить час і зусилля, проте позбавляє нас критичності. Наш мозок за замовчанням шукає коротких шляхів, тому потрібно регулярно йому в цьому перешкоджати. Коли ви розмірковуватимете над проблемою, спробуйте подивитися на те, як ви це робите: де ви берете інформацію? Чи перевіряєте її? Як ви слухаєте? Як аналізуєте дані? Як робите висновки? Не менш корисно – досліджувати когнітивні упередження (а їх вже виявлено понад 150!) і намагатися розпізнати випадки, коли ви потрапляєте у чергову ментальну пастку. А ще – вчитися активному слуханню. Це не є очевидним, але вміння слухати є основою, без якої неможливо опанувати критичне мислення. Адже саме воно допомагає зібрати найповнішу інформацію, включно з тією, яку зазвичай «відсіює» наш мозок. Взявши її до уваги, ви отримаєте шанс зробити якісніші судження й прийняти кращі рішення. За матеріалами indeed.com, collegeinfogeek.com, talentbridge.com, wabisabilearning.com, thepeakperformancecenter.com

kmbs live
20.02.2024 at 10:37
Новий подкаст Radio kmbs з нашою adjunct professor Оксаною Щегельською ...
13.02.2024 at 12:40
Набір на MBA триває! Старт 23 травня ...
13.02.2024 at 12:29
PMBA-25 group visited the exhibition of works by Hanna Sobachko-Shostak, "Eyes of Flowers," ...
13.02.2024 at 12:20
Новий подкаст Radio kmbs "Як малим та середнім бізнесам переходити в корпоративне управління?" ...
25.11.2023 at 16:30
"You have to think through your brand story in detail and tell it. Anything you don't tell, people w ...
24.11.2023 at 16:37
We often hear from businesses working with cross-cultural teams or expanding into global markets abo ...
24.11.2023 at 12:25
Nataliia Yeremieieva, a graduate of Presidents' MBA kmbs, co-founder and co-owner of Stekloplast, an ...
23.11.2023 at 18:04
"We often work with numbers whose origin we do not understand. That is why the first thesis of the c ...