A school for leaders who want change

Learn first

KMBS latest news in real time

For the latest KMBS events and news, visit KMBS Live at the top right corner of the screen

Open kmbs live
30.06.2020
1055
9min
ALUMNI
[EN] Часто бізнесмен має внутрішню місію, яка виходить далеко за межі компанії. Саме про неї, а також про роль власника і соціальну відповідальність, ми поговорили з Романом Міщенком, засновником компанії DELTA FOOD, випускником <a href="http://mba.kmbs.ua">Presidents’ MBA kmbs</a> та меценатом <a href="https://mind.ua/kmbs_alumni/project/25-premiya-imeni-georgiya-gongadze?rebuild=on" target="_blank" rel="nofollow noopener">премії Георгія Ґонґадзе</a>.

[EN] Яким бізнесом ви займаєтеся? Які бізнес-проєкти сьогодні знаходяться у фокусі вашої уваги? Роман Міщенко: Основний проєкт, яким я живу останні 8 років, – це виробництво продуктів харчування під брендом «Гуляй-поле». Ми виробляємо майонез, гірчицю, соняшникове масло, а незабаром випускатимемо нову лінійку продуктів – соуси і кукурудзяні палички. Основна місія цього проєкту – робити життя людей яскравішим та смачнішим. Адже якість життя залежить від якості продуктів, які ми вживаємо, а якість продуктів залежить від нас. Зрозуміло, що це не єдиний мій бізнес, але він зараз для мене ключовий. Чому ваш бренд має таку назву? Р.М.: По-перше, я родом з міста Гуляйполе, а батьківщину завжди пам’ятаєш. А, по-друге, вона зрозуміла для українців, пов’язана із сільським господарством. Чи завжди ви були у ролі власника, чи прийшли до цієї ролі поступово? Р.М.: Я став підприємцем у 18 років. Вже був одружений, тому мав годувати родину. Я відкрив гуртовий склад, купував товар великими партіями, а продавав маленькими. Потім бізнес виріс до дистрибуційної компанії, згодом об’єднався з партнерами. Сьогодні цьому бізнесу вже 20 років, і він досі працює. Зараз – охоплює Запорізьку та Луганську області. Ми продаємо такі бренди як Carlsberg, «Славутич», «Львівське», Nemiroff, «Моршинська», «Боржомі», Shabo, різні марки коньяку, бакалею…  Обслуговуємо приблизно 4000 торгових точок з наявних 5000, тобто практично повністю закриваємо потреби двох областей за певними продуктами. Ми змогли зібрати ексклюзивну команду, зараз вона складається з 800 людей. Одного разу я намагався поєднувати роботу та власний бізнес. Це було багато років тому, Приватбанк тоді лише починав розвиватись. У Гуляйполі відкривались відділення, і був потрібен керівник сектору кредитування. Я поїхав на стажування до Запоріжжя, але не витримав і тижня. Зрозумів, що не хочу бути найманим працівником.  

Те, що показують у фільмах, через деякий час збувається; те, що ми бачимо через абстрактне мистецтво, – теж стає реальністю

  Коли ви вступали до kmbs, то вже мали ідею створення торгової марки, чи вона народилась у процесі навчання? Р.М.: Напевно, народилась у школі. Моє навчання продовжувалось не два роки, як у всіх, а у два етапи. Після закінчення першого року мені було потрібно зупинитися через особисті обставини, і я взяв перерву десь на рік. А після повернення почав усе спочатку, наново пройшов увесь курс. Десь тоді й народилась ідея. Торговельну марку ми зареєстрували у 2014 році, коли починалась війна. Тоді ж стали будувати елеватор, і моя дипломна робота була про нього. Оскільки Гуляйполе знаходиться за 120 км від Донецька, ми чули постріли, вибухи, переживали – чи вдасться завершити проєкт. Але все вийшло. Упродовж 2012-2015 років ми зробили дуже багато: побудували елеватор, запустили торговельну марку, налагодили дистрибуцію. Зараз ваша торговельна марка представлена по всій Україні? Р.М.: Так, але є слабко пропрацьовані регіони. За перший рік ми отримали 5% ринку. Незважаючи на те, що ринок конкурентний, і щороку з’являються нові бренди, нам вдалося закріпитися. Але одна справа виробляти, а інша – продавати і створювати бренд, який буде зростати. Легше торгувати Carlsberg, «Славутич», Nemiroff – бо вони відомі, а пройти шлях від «дитини» до «дорослого» бренда – набагато складніше. Не можу сказати, що зараз у нас все вправно виходить, але ми приділяємо цьому багато часу. Маємо цілі на 5 років, потроху їх реалізовуємо. Не завжди з бажаним темпом і швидкістю, але не здаємося. Якою була ваша мотивація до навчання в kmbs? І чи досягли ви тих завдань, які ставили перед собою? Р.М.: Нещодавно я разом із дітьми дивився фільм про Теслу та Едісона. Усі компанії, про які йшла мова, зараз налічують понад сто років. Я хочу побудувати системний бізнес, який буде жити без мене, щоб він не залежав від мене і теж прожив щонайменше 100 років. Навчатися пішов, бо не вистачало досвіду, знань. В юності я довчився лише до другого курсу інституту, а потім одружився, і було не до лекцій. А навчання у kmbs було для мене усвідомленим кроком. Воно багато чого мені дало. По-перше, знайомства. З багатьма, з ким навчався, я досі спілкуюся, ми дружимо родинами, їздимо на відпочинок. У них є чому повчитися. Напевно, це частина системності продукту kmbs – люди, які приходять навчатися, хочуть того ж, що й ти. Та найголовніше, що дала мені школа, – це розширення горизонтів. Під час навчання у нас був день творчості, і тоді я думав: нащо воно потрібно? А зараз я відвідую виставки, дивлюся фільми і розумію, що мистецтво насправді розширює горизонти,  тому що воно – про майбутнє. Те, що показують у фільмах, через деякий час збувається; те, що ми бачимо через абстрактне мистецтво, – теж стає реальністю.  

Найголовніше, що дала мені школа, – це розширення горизонтів

  Яким є ваше персональне визначення – хто такий меценат? І за що він відповідає? Р.М.: Я би не прив’язувався саме до цього терміну, себе називаю соціально відповідальним. Вважаю так: можеш – допомагай. Дитячі майданчики, спортивні секції, фонтани, озеленення міста – в усьому цьому ми беремо участь. Під час навчання потрібно було сформулювати свою життєву місію, і я написав, що хочу побудувати у Гуляйполі інфраструктуру. Я б хотів інвестувати усі свої зусилля туди: допомогти місцевій сфері навчання, перевести туди свої підприємства… Щоб я там залишив свій відбиток. Але почалася війна, і стало недоцільно переводити виробництво. А забувати про свій бізнес не можна, бо якщо він живе, то у тебе є ресурс, яким можеш ділитися, допомагати іншим. Втім, моя мета мені досі близька. Зараз я втілюю її, допомагаючи медикам. Мені б хотілося робити щось більш системне, але життя таке: то війна, то коронавірус. Принаймні я сфокусований на своєму районі, хоча там зараз і не живу. Чи в тренді зараз допомагати своєму регіону та бути соціально відповідальним? Р.М.: Хтось повинен брати цю лямку та тягнути її. У Гуляйполі я бачу небайдужих людей, які дістають гроші та фінансують зміни. Хтось робить це для задоволення свого его, хтось – для збільшення впливу. Але це не системно, та й цілі у людей різні. Найбільше мені подобається те, що я спостерігаю у спільноті випускників kmbs: як діє Микола Демченко у Дніпрі, як Томас Бруннер розвиває місцеву філармонію. Я бачу системність у їхніх діях, і бачу лідерів, які об’єднують зусилля. Чому ви вирішили підтримати премію Ґонґадзе? Р.М.: Я завжди за правду. І розумію, що люди приймають рішення, спираючись на інформацію, коли вона правдива. Мені хочеться, аби в Україні були джерела правдивої інформації. На жаль, сьогодні у нас більше неправди й маніпуляцій, аніж правди, і людині важко розібратися у такому потоці інформації. Я хочу, щоб ми могли довіряти журналістам, і цей проєкт може у цьому допомогти. Я розумію, що це буде не швидко, адже це ніби дитину виношувати. Щоб результат був не надутий, а справжній та тривалий – шлях має бути довгим. Проте я відчуваю певну внутрішню відповідальність і бачу, що не я один такий: меценатів стає більше. Найважливіше, щоб ми не кинули докладати зусилля, а продовжували підтримувати цей проєкт. Тим паче що Премія Ґонґадзе – системна, а це мені дуже подобається. Джерело: Відкрита платформа випускників kmbs

kmbs live
30.04.2024 at 15:43
Набір на MBA триває! Старт 23 травня ...
30.04.2024 at 15:42
Доказовий маркетинг: модель розвитку бренду | Роман Гавриш ...
02.04.2024 at 12:28
Стартує набір на стипендійну програму kmbs! ...
20.02.2024 at 10:37
Новий подкаст Radio kmbs з нашою adjunct professor Оксаною Щегельською ...
13.02.2024 at 12:29
PMBA-25 group visited the exhibition of works by Hanna Sobachko-Shostak, "Eyes of Flowers," ...
13.02.2024 at 12:20
Новий подкаст Radio kmbs "Як малим та середнім бізнесам переходити в корпоративне управління?" ...
25.11.2023 at 16:30
"You have to think through your brand story in detail and tell it. Anything you don't tell, people w ...
24.11.2023 at 16:37
We often hear from businesses working with cross-cultural teams or expanding into global markets abo ...