A school for leaders who want change

Learn first

KMBS latest news in real time

For the latest KMBS events and news, visit KMBS Live at the top right corner of the screen

Open kmbs live
25.07.2017
671
7min
People. Leadership and management. Culture
[EN] Олександр Стародубцев, випускник <a href="http://kmbs.ua/" target="_blank" rel="noopener">kmbs</a>та керівник департаменту регулювання державних закупівель Міністерства економічного розвитку і торгівлі України, розповів у <a href="http://kmbs.ua/" target="_blank" rel="noopener">Києво-Могилянській бізнес-школі</a>про становлення системи ProZorro, про зміни в країні та нюанси державної служби.

[EN]   Про історію створення РroZorro Реформа – це не електронна система, не закон. Це управління змінами: що треба змінити, на що – та як це забезпечити таким чином, щоб усе вийшло з урахуванням поточних умов. Тому відлік реформи держзакупівель треба починати з народження концепту, два роки тому. Спочатку ми практично на волонтерських засадах розробили перший пілотний продукт, який запустили в дію навесні 2015 року. Він був слабкий, недолугий, але він демонстрував, що електронна система державних закупівель в Україні можлива. Ми вмовили декількох замовників, серед яких було державне управління справами адміністрації президента, - і запустили проект на них. Після цього заступник міністра економіки Максим Нєфьодов запропонував мені очолити департамент. Він казав: якщо ми хочемо робити зміни – то маємо іти до влади. У світі так влаштовано: проекти такого масштабу мають робити не волонтери, а чиновники. Ми починали із закупівель до 100 тис. грн. Здається, що це мало, але насправді вони складають половину обсягу усіх закупівель в країні. За наступний рік ми доробили усі необхідні закони, розробили систему, проїхали по всій країні, демонструючи її потенційним замовникам (в Україні 25 тис. тендерних комісій, від шкіл і до міністерств). І, зрештою, з 1 квітня 2016-го усі закупівлі почали проходити через РroZorro.    

 
Немає зради і перемоги, це все – один важкий процес, у якому ти маєш бути лідером

    Наша система – це гібридна модель, вона не є моноплатформенною, але й не є мультиплатформенною. У нас є декілька майданчиків, але всі вони показують користувачу одну й ту саму інформацію. Це відповідає природі українців: ми дуже не довіряємо державі, тому не хочемо залежати від чиновників.   Про принципи реформи РroZorro - це не тільки електронна система, це певна філософія. Загальний принцип реформи, який ми позичили у грузинів, - всі бачать все. Після завершення торгів уся інформація по всіх пропозиціях стає відкритою для будь-кого. Завжди можна подивитись, хто що проводив, що пропонував, чому обрали саме такого постачальника тощо. До принципу тотальної відкритості дуже обережно поставились у Європі. Адже там вважають право на комерційну таємницю майже святим. Ми ж міркуємо так: якщо ти не хочеш відкривати свою інформацію – не торгуй із державою, продавай бізнесу. До того ж, ми розпочинали цю реформу як волонтери, тому Єврокомісія опиралась. Після того, як я став директором департаменту, ситуація кардинально змінилась. Тепер ми були владою, а суверенітет у Європі поважають. Другий принцип, на якому побудована РroZorro, - це реформа знизу догори, в якій унікально поєднуються бізнес, громадянське суспільство та влада. Майданчики, на яких проводяться торги, самі є бізнесом і «затягують» інший бізнес в систему. І роблять це швидше, ніж могла б держава. Бізнес бізнесу в Україні довіряє значно більше, аніж чиновникам. Що, до речі, добре. Нам було важливо побудувати фінансово незалежну систему. Кожен постачальник  робить  невеликий внесок за участь у тендері (від 17 грн. до 1700 грн. у дуже великих тендерах). Ми обрали цю модель, тому що вона заохочує майданчики приводити якнайбільше учасників – а це означає більшу конкуренцію і нижчі ціни. Майданчики платять частину грошей адміністратору системи – держпідприємству. Але ці суми невеликі, на рівні самоокупності – ми вважаємо, що надприбуткових державних компаній бути не повинно, інакше це закінчиться ремонтами за мільйон доларів в кабінетах та дорогими машинами. Тому наша мета – щоб РroZorro була мінімально окупною. Один з ключових показників ефективності системи РroZorro – це спрощення. Вона має бути простою для клієнта, і все, що працює на спрощення, - це добре.   Про філософію змін і держслужбу Для того щоб щось відбулось – потрібно, щоб хтось – а краще декілька людей – дуже в це вірили. Мені подобається філософія Саймона Сінека: у будь-якій справі починати треба з «чому?». Коли ти чітко розповідаєш, чому ти робиш те, що робиш, - до тебе приходять люди, для яких це теж важливо.    

 
Аби щось відбулось – потрібно, щоб хтось – а краще декілька людей – дуже в це вірили

    За час моєї роботи у департаменті я точно став меншим мрійником. Зараз на мене впливають ті картина світу та обмеження, про які я колись і не думав. Іноді мені вже потрібно «виключати чиновника», щоб стати ближчим до людей. Якщо завдання виконано, і немає наступної мети – починається розлад. Тому ми провели стратегічну сесію і визначили, що подальші наші дії – це вихід на глобальний рівень, розповсюдження філософії платформи по інших країнах. Увесь код РroZorro – безкоштовний і відкритий, його можна завантажити, копіювати та розповсюджувати. І ми вже активно працюємо з Молдовою, плануємо допомогти їм налаштувати систему під себе. Немає зради і перемоги, це все – один важкий процес, у якому ти маєш бути лідером і розуміти, куди йдеш. Робота на держслужбі – це ще один MBA. Коли я навчався у бізнес-школі, то багато читав про те, як працює бізнес. І коли прийшов на держслужбу, почав шукати – де та книжка, у якій написано, як працює держава. Знайшов трьох авторів - Френсіс Фукуяма, Дуглас Норт, Дарон Аджемоглу, - які допомагають зрозуміти, що до чого і чому саме так. На звичайній держслужбі немає орієнтації на результат. Тут працює підхід: прийшов якийсь запит – ви відповіли. І мало хто розуміє, яка його роль у відділі, яка роль відділу у департаменті, яка роль департаменту у міністерстві й т.д. І я навіть не впевнений, що це колись буде. Та ми намагаємось по краплині змінювати цю культуру. Проводимо тренінги, читаємо книжки… Поступові реформи не працюють. Ви не можете скласти якийсь великий план і рухатись по ньому крок за кроком. Потрібно «лупати» по всіх фронтах: десь вийде, десь ні. Але загалом буде краще.

kmbs live
30.04.2024 at 15:43
Набір на MBA триває! Старт 23 травня ...
30.04.2024 at 15:42
Доказовий маркетинг: модель розвитку бренду | Роман Гавриш ...
02.04.2024 at 12:28
Стартує набір на стипендійну програму kmbs! ...
20.02.2024 at 10:37
Новий подкаст Radio kmbs з нашою adjunct professor Оксаною Щегельською ...
13.02.2024 at 12:29
PMBA-25 group visited the exhibition of works by Hanna Sobachko-Shostak, "Eyes of Flowers," ...
13.02.2024 at 12:20
Новий подкаст Radio kmbs "Як малим та середнім бізнесам переходити в корпоративне управління?" ...
25.11.2023 at 16:30
"You have to think through your brand story in detail and tell it. Anything you don't tell, people w ...
24.11.2023 at 16:37
We often hear from businesses working with cross-cultural teams or expanding into global markets abo ...