A school for leaders who want change

Learn first

KMBS latest news in real time

For the latest KMBS events and news, visit KMBS Live at the top right corner of the screen

Open kmbs live
06.12.2018
526
5min
People. Leadership and management. Culture
[EN] Зараз у багатьох країнах можна спостерігати складну дихотомію. З одного боку, кожен стартап або продукт, який створює позитивний вплив, підвищує очікування й прагнення людей щодо екологічного та етичного споживання. З іншого боку, традиційні урядові інституції та бюрократизовані державні організації не можуть задовольнити ці очікування.

[EN] Хто може вирішити це протиріччя? Попри підйом популізму, навряд чи це будуть політичні сили. Скоріше за все, на допомогу прийде бізнес, - впевнені фахівці Trendwatching.com. Вони вважають, що у 2019 році бренди стануть творити закони: компанії використовуватимуть свій вплив для того, аби змінювати законодавство заради вдосконалення світу. Це, безсумнівно, величезна зміна – адже ще покоління тому будь-яке лобіювання з боку брендів було синонімом чогось поганого. Тепер же, завдяки появі багатьох позитивних прикладів, 86% споживачів хочуть, щоб бренди впливали на соціальні питання (дані Shelton Group, червень 2018 р.). Цей тренд означає дещо більше, аніж просто активність брендів. Звичайно, зусилля, яких докладатимуть компанії, працюватимуть на їхню маркетингову стратегію. Але найбільш прогресивні бренди прагнуть чогось більшого, аніж підвищення обізнаності про них. Вони хочуть впливати на правила гри і навіть змінювати їх на краще. Компанія Patagonia, яка виробляє одяг для активного відпочинку, вже не перший рік ініціює різноманітні програми для захисту довкілля. Але протягом останніх 12 місяців вона зробила щось більше: рік тому подала позов до федерального уряду США, який планував знизити витрати на утримання національного заповідника "Ведмежі вуха". А у листопаді 2018-го вона активно виступила з підтримкою кандидатів у штатах Невада й Монтана - тобто вперше за свою історію почала втручатися в політику.  

Сьогодні 86% споживачів хочуть, щоб бренди впливали на соціальні питання

  Beautycounter - це американська компанія, яка виробляє косметичні продукти й використовує прямий продаж. Мережа її консультантів налічує 30 тис. осіб. Навесні 2018-го 100 з них відправились до Вашингтону, щоб пролобіювати у Конгресі двопартійний закон щодо безпеки продуктів для догляду за собою. Згідно з цим документом, Управління продовольства і медикаментів матиме право регулювати інгредієнти, що входять до складу косметики. Beautycounter оплатила своїм консультантам подорож і компенсувала всі витрати, а також замовила навчання ефективним стратегіям лобіювання для своїх представників. У серпні 2018 року Microsoft оголосила, що всі її постачальники обов'язково матимуть надавати своїм працівникам оплачувану відпустку для догляду за дитиною (після народження або всиновлення). Тривати вона має щонайменше 12 тижнів – у відповідності до нещодавно оголошених правил про надання відпусток у штаті Вашингтон. Цей крок став продовженням політики від 2015-го, коли компанія обмежила коло своїх постачальників тільки тими, хто оплачує відпустки своїм працівникам. Ця тенденція може створити певний дискомфорт для багатьох організацій. Адже активне дизайнування й лобіювання законів та регулювань дуже відрізняється від створення маркетингової кампанії, звичних для бізнесу. Це означає думати про спільне благо, витрачати власні кошти заради суспільних змін, ставати відкритими для критики.  

У 2019 році компанії використовуватимуть свій вплив для того, аби змінювати законодавство заради вдосконалення світу

  Чимало споживачів цинічно ставляться до маркетингових ініціатив компаній. Вони можуть скептично віднестись до того, що ви намагатиметесь змінити світ на краще. Проте є й багато тих, хто вас підтримає. Якщо ви все ж вирішите використати потенціал цього тренду, то варто взяти до уваги такі рекомендації. Перш за все, потрібно уважно слухати, це забезпечить 99% успіху. Слухати варто різні голоси, і всередині компанії, і зовні, - і намагатись зрозуміти, яких змін вони прагнуть. Не потрібно самостійно вирішувати, як буде краще для всіх. Подумайте - чи існують закони, які протирічать цінностям вашого бренду? Чи достатньо ви сміливі, щоб спробувати змінити принаймні дещо у законодавстві? Як вам можуть допомогти у цьому ваші працівники? Чи поділяють вони вашу думку про те, що саме варто змінити? Можливо, почати варто з внутрішніх «законів» компанії, а потім, отримавши підтримку команди, переходити до державних регулювань? За матеріалами Trendwatching.com

kmbs live
05.09.2024 at 18:00
Новий подкаст: "Менеджмент: стилі управління" ...
19.08.2024 at 16:40
Новий подкаст: "Продажі: стратегічні зміни, кейс Balbek Bureau" ...
31.07.2024 at 14:00
Human capital: finding and developing a team ...
23.07.2024 at 12:00
Economic engineering as a driver of economic growth ...
16.07.2024 at 12:00
Lean methodology | Serhiy Komberyanov ...
15.07.2024 at 17:00
MBA preview: Business analytics as a tool for strategic management in business ...
05.07.2024 at 18:00
Systems thinking: causes and consequences ...
01.07.2024 at 17:00
CONVOCATION-2024 ...