Школа для лідерів,
які прагнуть змін

Дізнайся першим

Останні новини KMBS в реальному часі

Останні події та новини з життя KMBS дізнавайтеся у розділі KMBS Live що знаходиться у верхньому правому куті екрану

Відкрити kmbs live
Роль децентралізації у розвитку України: Геннадій Зубко зустрівся з учасниками Executive MBA
Головна
/
Новини
/
Роль децентралізації у розвитку України: Геннадій Зубко зустрівся з учасниками Executive MBA
26.09.2022
Роль децентралізації у розвитку України: Геннадій Зубко зустрівся з учасниками Executive MBA
Минулого тижня у межах чергового навчального модуля Executive MBA kmbs дві групи – ЕМВА-37 та ЕМВА-38 – мали особливу зустріч.

Геннадій Зубко, ексвіцепрем’єр-міністр України та випускник kmbs, розповідав учасникам про те, як децентралізація впливає на відновлення та розвиток України.

На думку пана Зубка, саме вдало проведена реформа децентралізації допомогла країні вистояти у перші тижні повномасштабної війни. Допомога ТРО, організація логістики волонтерів та військових – усе це стало можливим завдяки місцевому самоврядуванню, яке за попередні п’ять років стало набагато самостійнішим. До 2014 року таке навряд чи було б можливим, адже країна продовжувала жити у радянській системі місцевого менеджменту. Рішення приймалися нагорі й лише після цього виділялися кошти, а на місцях чекали вказівок із центру. «Але ніхто у Кабміні не є розумнішим за людей на місцях», – впевнений Геннадій.

Реформа децентралізації, на його думку, – це саме про ефективність та стійкість. Фактично, Україна вже має європейську систему менеджменту на місцях: ми прагнемо делегувати повноваження, а це концентрувати їх в одних руках. Натомість на окупованих територіях росіяни миттєво скасовують децентралізацію й намагаються повернутися до радянських практик управління людьми, які не мають нічого й не можуть впливати на своє життя.

Децентралізація важлива ще й тому, що дозволяє поліпшити якість послуг на місцях і впроваджувати там будь-які реформи. Скажімо, реформу освіти неможливо втілити з центру – міністерству потрібно працювати разом із місцевим самоврядуванням, з головою громади. А голова громади є тим, кого обирають люди й хто підтримує зв’язок з місцевим бізнесом.

На зустрічі пан Зубко розповів і про те, що важливо знати компаніям про децентралізацію. Зокрема, про те, куди йдуть різні види податків, які сплачує бізнес, як зрозуміти, куди потрібно інвестувати. Сьогодні компанія може обирати громаду, яка має кращі стартові умови й є більш «голодною» до інвестицій. «Я мрію про європейський підхід, коли громади конкурують за бізнес, – поділився Геннадій з аудиторією. – І створюють умови, в яких бізнесу було б зручно працювати». Зараз Україна рухається саме у цьому напрямку – до формування індустріальних парків, куди компанії могли б вкласти гроші й швидко отримати прибуток.

Децентралізація створює безліч нових перспектив для бізнесу, і особливо важливо це для повоєнного розвитку. «Основне питання зараз – як зробити так, щоб відновлення допомогло нам інтегруватися до ЄС», – каже Геннадій. І він вірить, що ми можемо стати у цьому позитивним зразком для багатьох країн.

kmbs live
02.04.2024 в 12:28
Стартує набір на стипендійну програму kmbs! ...
20.02.2024 в 10:37
Новий подкаст Radio kmbs з нашою adjunct professor Оксаною Щегельською ...
13.02.2024 в 12:40
Набір на MBA триває! Старт 23 травня ...
13.02.2024 в 12:29
PMBA-25 group visited the exhibition of works by Hanna Sobachko-Shostak, "Eyes of Flowers" ...
13.02.2024 в 12:20
Новий подкаст Radio kmbs "Як малим та середнім бізнесам переходити в корпоративне управління?" ...
25.11.2023 в 16:30
«Ви маєте детально продумати історію свого бренду і розповісти її. Все, що ви не розкажете, додумают ...
24.11.2023 в 16:37
Від бізнесів, які працюють з кроскультурними командами або виходять на світові ринки, ми часто чуємо ...
24.11.2023 в 12:25
Як довелося переформатувати бізнес, аби він вижив, та чи вийшло зробити з лимона лимонад – розповіда ...