Школа для лідерів,
які прагнуть змін

Дізнайся першим

Останні новини KMBS в реальному часі

Останні події та новини з життя KMBS дізнавайтеся у розділі KMBS Live що знаходиться у верхньому правому куті екрану

Відкрити kmbs live
Володимир Огризко про нову модель світу
Головна
/
Новини
/
Володимир Огризко про нову модель світу
28.03.2023
Володимир Огризко про нову модель світу
22 березня учасники Presidents’ МВА зустрілися з Володимиром Огризком, українським дипломатом, у минулому — Надзвичайним і Повноважним послом України в Австрії, міністром закордонних справ України.

«Якщо ми хочемо бути успішними, без стратегії не обійтися», — переконаний дипломат. Це застосовно й до розмов про те, яким світ буде «завтра», зокрема після перемоги України над Росією. Так, Володимир Огризко поділився власним баченням світової системи безпеки в майбутньому.

На думку дипломата, події 24 лютого 2022 року підвели риску під усталеною системою міжнародних відносин. Вона показала свою неефективність і недієздатність. В умовах, що склалися, ані Рада Безпеки ООН, ані ОБСЄ не працюють. Тому потрібна нова модель.

Тож якою вона повинна бути? Володимир Огризко пропонує відмовитися від деяких стандартів, на яких ґрунтується теперішня система. Зокрема, інклюзивності, тобто включення всіх країн.

Першим аргументом на користь такої думки слугує ситуація, що зараз склалася в Раді Безпеки, коли фактично утворилися дві групи країн з різними системами цінностей, які борються між собою. У новій системі потрібно буде спиратися на те, що не можна об’єднувати «під одним дахом країни з різними цінностями».

Ще одне пропоноване нововведення — відмова від одноголосних рішень, найкращим аргументом на підтримку чого є поведінка Угорщини щодо питань, які стосуються України.

Володимир Огризко констатує, що це — виклики, але якщо їх не прийняти, то за якийсь час світ повернеться до того, що ми маємо зараз. Метафорично таку нову систему можна описати як глобального поліцейського з чітко визначеним мандатом, можливими порушеннями і покараннями за них. Її інструментом має стати нова структура за зразок НАТО, дії якої у випадку певних порушень, наприклад збройної агресії однієї країни проти сусідньої, чітко прописані.

Попри початкову розмову про стратегію майбутньої моделі світу, зустріч завершили ретроспективою.

«З чим пов’язане прохолодне ставлення Німеччини до України?» — спитав один з учасників програми.

Володимир Огризко нагадав, що історично Німеччина мала тісні зв’язки з Російською імперією, а серед правителів останньої було чимало німців, та ж сама Катерина ІІ. Провину Другої світової війни німці багато десятиліть сприймали насамперед як провину перед Росією. Хоча воєнними діями були знищені Польща, Україна, Білорусь.

Дипломат нагадав, що в жовтні президент Німеччини Франк-Вальтер Штайнмаєр відвідав Чернігівщину, де його застала тривога, і він провів дві години з мешканцями села в бомбосховищі. У підвал спустилася одна людина, а вийшла зовсім інша. За кілька тижнів Німеччина оголосила про передачу нового озброєння Україні. «Ставлення німців до України змінюється, але не так швидко, якби хотілося», — підсумував Володимир.

Книжкові рекомендації

«Заборонити рашизм». До книги ввійшли статті 14 українських науковців, у яких вивчаються джерела формування російського месіанства та експансіонізму, які стали підґрунтям до творення імперської концепції «руского міра».

Серед авторів — Володимир Огризко, Павло Полянський, Віталій Андрєєв, Валентина Піскун.

Книгу презентували 28 лютого 2023 року в  Київському університеті імені Бориса Грінченка.

Володимир Огризко «Розпад Росії: загроза чи шанс». У книзі розглядається політичний режим сучасної Росії, концепція «руского міра», так званий федеративний устрій цієї держави, а також перспективи російської економіки та глухий кут, у якому опинилася російська зовнішня політика.

Книгу презентовано 27 січня 2022 року в Медіацентрі Генеральної дирекції з обслуговування іноземних представництв.

________________________________________ 

Довідка

Володимир Огризко — український політик, дипломат, кандидат історичних наук.

Здобув освіту в Київському державному університеті імені Тараса Шевченка, спеціаліст з міжнародних відносин, референт-перекладач (з німецької мови).

У 1999–2004 рр. — Надзвичайний і Повноважний посол України в Австрії та Постійний представник України при міжнародних організаціях у Відні.

Міністр закордонних справ України протягом 2007–2009 рр.

З 2022 року — проректор з міжнародної діяльності Київського університету імені Бориса Грінченка.

Керівник ГО «Центр дослідження Росії».

kmbs live
30.04.2024 в 15:43
Набір на MBA триває! Старт 23 травня ...
30.04.2024 в 15:42
Доказовий маркетинг: модель розвитку бренду | Роман Гавриш ...
02.04.2024 в 12:28
Стартує набір на стипендійну програму kmbs! ...
20.02.2024 в 10:37
Новий подкаст Radio kmbs з нашою adjunct professor Оксаною Щегельською ...
13.02.2024 в 12:29
PMBA-25 group visited the exhibition of works by Hanna Sobachko-Shostak, "Eyes of Flowers" ...
13.02.2024 в 12:20
Новий подкаст Radio kmbs "Як малим та середнім бізнесам переходити в корпоративне управління?" ...
25.11.2023 в 16:30
«Ви маєте детально продумати історію свого бренду і розповісти її. Все, що ви не розкажете, додумают ...
24.11.2023 в 16:37
Від бізнесів, які працюють з кроскультурними командами або виходять на світові ринки, ми часто чуємо ...