Школа для лідерів,
які прагнуть змін

Дізнайся першим

Останні новини KMBS в реальному часі

Останні події та новини з життя KMBS дізнавайтеся у розділі KMBS Live що знаходиться у верхньому правому куті екрану

Відкрити kmbs live
Системне мислення — це відповідь на складність нашого світу: підсумки дискусії
Головна
/
Новини
/
Системне мислення — це відповідь на складність нашого світу: підсумки дискусії
16.05.2023
Системне мислення — це відповідь на складність нашого світу: підсумки дискусії

Сьогодні світ мінливий як ніколи, і управлінцю потрібно швидко й ефективно реагувати на ці зміни. У цьому може допомогти системне бачення. Як саме? Про це говорили учасники дискусії, яка відбулася 10 травня в стінах kmbs. Як зазначив модератор Едуард Мальцев, така тема обрана невипадково, адже системна логіка та системний підхід надзвичайно важливі для школи і саме на них ґрунтується багато напрямів її діяльності.

Запрошеними спікерами дискусії стали Олександр Саврук, декан kmbs, та випускники – адепти системного мислення – Сергій Карпенко, державний управлінець, і Павло Гайдай, засновник Культурної інституції «Міжвухами». Захід відбувся в межах підготовки до весняного старту МВА-програм.

На початку заходу спікери окреслили власне розуміння поняття «система». Так, Олександр Саврук переконаний, що об’єднання певних цінностей, принципів й управлінських ролей в межах системи дозволяє вийти на рівень, вищий за прагматично-практичну діяльність.

Павло Гайдай пов’язує поняття розвитку та системи. За його словами, критеріями розвитку є цілеспрямованість, закономірність і незворотність. І єдиний концепт, який відповідає цим критеріям, – це концепт системи: система має ціль завжди, система описується причинно-наслідковими зв’язками і система зберігає себе, тобто вона незворотна. Натомість Сергій Карпенко переконаний, що такий підхід працює всюди – як у бізнесі, так і державних інституціях, хоч і запровадження системного, стратегічного підходу може наткнутися на перешкоди. «Але щойно команда прийме цю філософію, усе піде як по маслу», – оптимістично підсумовує спікер.

Питання учасників дискусії будувалися навколо самого поняття системного мислення, як його ідентифікувати, розвивати тощо, а також того, як це працює у kmbs.

Наприклад, на питання, як зрозуміти, чи в організації або компанії впроваджено системне мислення, Сергій Карпенко порадив ставити питання. І якщо ви отримуєте різні відповіді на одне питання від різних людей, це свідчить про те, що існує широкий простір для роботи, щоб уся команда однаково розуміла, куди вона рухається.

Серед присутніх виявилося чимало представників стартапів. Тому й питання були відповідними – як від початку будувати бізнес на засадах системності. Павло та Сергій погодилися, що починати треба із себе. Самостійно усвідомити, що таке стратегія, для чого вона потрібна, а вже потім братися за її напрацювання. Дієвим інструментом, який стане в пригоді, є візуалізація – що ми маємо зараз і чого ми хочемо досягнути.

Натомість Олександр Саврук застеріг, що на початку існування стартапу потрібно відпустити оптимізацію і багато «пробувати», щоб зрозуміти, як усе працює – партнери, пропозиції, обрані ролі тощо, і лише потім зафіксувати це в модель.

Едуард Мальцев продовжив цю думку міркуваннями про відчуття. Саме вони мають підказати стартапу, що він знайшов свою бізнес-модель: «Коли є це відчуття не лише у вас, а всієї команди, тоді ви знайшли свою модель і можна її нарощувати».

Окрім того, торкнулися й питання мистецтва та креативності. Саме без них не обійтися, якщо хочете створити, а не скопіювати бізнес-модель. «Це мистецтво, яке ґрунтується на великому досвіді, експертизі, помилках», – каже Едуард Мальцев.

Цілком закономірним видалося питання учасниці дискусії про те, як виховувати системне мислення в дітей, адже що більше людей із системним мисленням, то краще майбутнє нас чекає. Відповідаючи, Олександр Саврук зазначив, що не треба багато людей із системним мисленням. Завдання управлінця – створити правила гри, завдання всіх інших людей – дотримуватися цих правил. Якщо всі будуть створювати системи, то буде повний хаос. А що стосується дітей, то, за його порадою, насамперед потрібно подбати про максимальне розкриття їх творчого потенціалу.

«Системне мислення – це відповідь на складність нашого світу. Люди використовують системність як один з інструментів роботи із цією складністю. Система – це те, що має ціль, а цілі походять із цінностей. І якраз робота із цінностями, смислами, усвідомленням себе завтрашніх, якими ми хочемо бути, – це величезна складова навчання в стінах kmbs», – підсумував дискусію модератор Едуард Мальцев

kmbs live
02.04.2024 в 12:28
Стартує набір на стипендійну програму kmbs! ...
20.02.2024 в 10:37
Новий подкаст Radio kmbs з нашою adjunct professor Оксаною Щегельською ...
13.02.2024 в 12:40
Набір на MBA триває! Старт 23 травня ...
13.02.2024 в 12:29
PMBA-25 group visited the exhibition of works by Hanna Sobachko-Shostak, "Eyes of Flowers" ...
13.02.2024 в 12:20
Новий подкаст Radio kmbs "Як малим та середнім бізнесам переходити в корпоративне управління?" ...
25.11.2023 в 16:30
«Ви маєте детально продумати історію свого бренду і розповісти її. Все, що ви не розкажете, додумают ...
24.11.2023 в 16:37
Від бізнесів, які працюють з кроскультурними командами або виходять на світові ринки, ми часто чуємо ...
24.11.2023 в 12:25
Як довелося переформатувати бізнес, аби він вижив, та чи вийшло зробити з лимона лимонад – розповіда ...