Школа для лідерів,
які прагнуть змін

Дізнайся першим

Останні новини KMBS в реальному часі

Останні події та новини з життя KMBS дізнавайтеся у розділі KMBS Live що знаходиться у верхньому правому куті екрану

Відкрити kmbs live
Як мистецькі інституції функціонують під час війни (на прикладі Музею Ханенків)
Головна
/
Новини
/
Як мистецькі інституції функціонують під час війни (на прикладі Музею Ханенків)
09.05.2023
Як мистецькі інституції функціонують під час війни (на прикладі Музею Ханенків)
Учасники PMBA-24 зустрілися з в. о. генеральної директорки Музею Ханенків Юлією Вагановою, щоб обговорити виклики, з якими стикнулася мистецька установа під час війни.

“Після початку повномасштабної війни перед нами постали два основні виклики — люди і їхня фізична безпека та збереження колекції, адже вона — це надбання суспільства”, — поділилася спогадами пані Юлія 

За кілька місяців, коли загроза окупації Києва, здавалося, минула, постало питання, як тепер повинен працювати музей — будівля з порожніми стінами, частина працівників якого виїхала за межі країни. Тоді прийшло усвідомлення, що сам будинок, навіть без експонатів, становить цінність і може бути цікавим для відвідувачів. Першим кроком стало відкриття внутрішнього дворика для відвідування та дозвілля, згодом запровадили екскурсії будівлею музею та почали реалізовувати спільні проєкти. Одним з них стала п’ятигодинна опера “GENESIS”, дія якої відбувається в різних кімнатах музею.  

Ще одне важливе завдання, яке постало перед адміністрацією, — збереження фахівців музею, багато з яких володіють унікальною експертизою. Зараз деякі з них за кордоном на навчанні або стажуванні, інші — в неоплачуваній відпустці. Проте частина повернулася в Київ.  

Учасників програми зацікавило, чи співпрацював і яким чином музей з міжнародними інституціями протягом повномасштабної війни. Пані Юлія розповіла, що за останній рік допомога і взаємодія із закордонними інституціями еволюціонувала від надання пакувальних матеріалів до спільних проєктів, наприклад демонстрування українських колекцій тамтешніми музеями, щоб у такий спосіб презентувати Україну. “Зараз же нам найбільше потрібна підтримка на програмну діяльність”, — констатувала Юлія Ваганова 

Також запрошена спікерка торкнулася питання позиціонування музеїв після перемоги України. Недостатньо просто зняти експозиції, щоб зберегти їх. На її думку, музейні установи вже зараз повинні шукати нові наративи й способи репрезентації себе. Якщо цього не станеться і після закінчення війни музеї відчинять двері в зали зі старими сенсами — це буде повернення до шароварщини, крок назад.  

Це вже третя війна, яку переживає Музей Ханенків. Нагадаємо, у жовтні минулого року після влучання російської ракети в парк Шевченка його будівля також зазнала руйнувань. Сьогодні експозиції музею все ще не доступні для відвідувачів, проте можна долучитися до низки мистецьких подій, відвідати внутрішній дворик або екскурсію самим будинком. Більше інформації на офіційному сайті.

kmbs live
02.04.2024 в 12:28
Стартує набір на стипендійну програму kmbs! ...
20.02.2024 в 10:37
Новий подкаст Radio kmbs з нашою adjunct professor Оксаною Щегельською ...
13.02.2024 в 12:40
Набір на MBA триває! Старт 23 травня ...
13.02.2024 в 12:29
PMBA-25 group visited the exhibition of works by Hanna Sobachko-Shostak, "Eyes of Flowers" ...
13.02.2024 в 12:20
Новий подкаст Radio kmbs "Як малим та середнім бізнесам переходити в корпоративне управління?" ...
25.11.2023 в 16:30
«Ви маєте детально продумати історію свого бренду і розповісти її. Все, що ви не розкажете, додумают ...
24.11.2023 в 16:37
Від бізнесів, які працюють з кроскультурними командами або виходять на світові ринки, ми часто чуємо ...
24.11.2023 в 12:25
Як довелося переформатувати бізнес, аби він вижив, та чи вийшло зробити з лимона лимонад – розповіда ...