Школа для лідерів,
які прагнуть змін

Дізнайся першим

Останні новини KMBS в реальному часі

Останні події та новини з життя KMBS дізнавайтеся у розділі KMBS Live що знаходиться у верхньому правому куті екрану

Відкрити kmbs live
Сенс роботи журналіста — говорити правду
Головна
/
Новини
/
Сенс роботи журналіста — говорити правду
14.02.2022
Partnerships
Сенс роботи журналіста — говорити правду
11-12 лютого в kmbs проходив Третій Медіадень Премії Ґонґадзе — конференція про виклики і тенденції в медіапросторі. Медійники і бізнесмени міркували про факти і правду, про прогнози і майбуття.

«Стратегічний управлінець впливає тільки на одне на майбутнє», наголосив декан Києво-Могилянської Бізнес-Школи Олександр Саврук, відкриваючи Третій Медіадень Премії Ґонґадзе, мініфестиваль, що об'єднав на два дні журналістів, редакторів, управлінців зі сфери ЗМІ та представників бізнесу. Фраза з вітальної промови Саврука неначе задала вектор спільного обговорення. Учасники Медіадня міркували, як саме медіа впливають на наше майбутнє, а точніше: у який спосіб прогнозування на основі перевірних фактів допоможе контролювати ризики сьогодення. На цьому полі бізнесмени і журналісти, очевидно, мали змогу порозумітися й почути один одного.  

 

«Чи можливо медіа зберігати незалежність?»  такою була тема відкритої бесіди Дмитра Бондаренка (CEO Ligamedia, Генеральний директор Групи Компаній ЛІГА), Андрія Боборикіна (медіаменеджер, виконавчий директор Української правди), Соні Кошкіної (головна редакторка і співвласниця LB.ua) та Ілони Довгань, яка виступила в ролі модераторки. І якщо Дмитро Бондаренко надав оптимістичну відповідь на питання про незалежність ЗМІ, власне, його ЗМІ вдається зберігати незалежну позицію; то Соня Кошкіна уже розповіла досить відверту історію, як часом обставини змушують головного редактора приймати рішення, що йдуть у розріз із стандартами журналістики.  

 

Як залишатись вірним правді, попри інформаційні впливи, рефлексувала на онлайн-лекції Андреа Халупа американська журналістка, письменниця і сценаристка. Вона є авторкою книги «Orwell and the Refugees» і сценаристкою фільму «Ціна правди» про Голодомор і журналіста Ґарета Джонса; Халупа повернула світові історію журналіста, котрий першим забив на сполох у ЗМІ щодо Голодомору в Україні та поплатився за це. 

 

Про допустимі й недопустимі компроміси в медіа говорили журналісти Мирослава Барчук і Віталій Портніков. І Портніков висловив свою позицію доста безкомпромісно: «Єдиний сенс журналістської діяльності говорити правду. Там, де закінчується правда, закінчується журналістика».  

 

У інший спосіб, але в тому самому ключі, озвучив думку про відповідальність журналістики ще один спікер Медіадня медіаменеджер Зураб Аласанія (Суспільне). Перефразовуючи Едмунда Гуссерля, він закликав «повернутися назад до фактів». Така позиція знайшла відклик й у інших учасників дискусії, що її модерувала Ірина Славінська.  Філософ Тарас Лютий і Любов Цибульська (експертка зі стратегічних комунікацій та інформаційної безпеки) пристали до думки, що надзвичайно важливим для кожної людини, і для журналіста так само, є свобода вибору.  

 

Організатор події — Премія імені Георгія Ґонґадзе — відзнака для журналістів, заснована PEN Ukraine у партнерстві з Kyiv-Mohyla Business School [kmbs], Асоціація випускників Києво-Могилянської бізнес школи таУкраїнська правда . 

За підтримки Фонду розвитку ЗМІ U.S. Embassy Kyiv Ukraine. 

Організаційний партнер — Lviv Media Forum. Медіапартнер — Детектор медіа.

1 / 8
kmbs live
02.04.2024 в 12:28
Стартує набір на стипендійну програму kmbs! ...
20.02.2024 в 10:37
Новий подкаст Radio kmbs з нашою adjunct professor Оксаною Щегельською ...
13.02.2024 в 12:40
Набір на MBA триває! Старт 23 травня ...
13.02.2024 в 12:29
PMBA-25 group visited the exhibition of works by Hanna Sobachko-Shostak, "Eyes of Flowers" ...
13.02.2024 в 12:20
Новий подкаст Radio kmbs "Як малим та середнім бізнесам переходити в корпоративне управління?" ...
25.11.2023 в 16:30
«Ви маєте детально продумати історію свого бренду і розповісти її. Все, що ви не розкажете, додумают ...
24.11.2023 в 16:37
Від бізнесів, які працюють з кроскультурними командами або виходять на світові ринки, ми часто чуємо ...
24.11.2023 в 12:25
Як довелося переформатувати бізнес, аби він вижив, та чи вийшло зробити з лимона лимонад – розповіда ...