Школа для лідерів,
які прагнуть змін

Дізнайся першим

Останні новини KMBS в реальному часі

Останні події та новини з життя KMBS дізнавайтеся у розділі KMBS Live що знаходиться у верхньому правому куті екрану

Відкрити kmbs live
Головна
/
Новини
/
Українська освіта і виклики сучасності
25.02.2020
Українська освіта і виклики сучасності
Нотатки з форуму Level UP Ukraine.

Чи задовільняє сучасна українська освіта запит на фахівців нового типу?

21 лютого під час форуму Level UP представники влади, бізнесу та суспільства обговорили принципи неперервної освіти та звернули увагу на те, що випускники українських освітніх закладів, здебільшого, не готові до викликів сьогодення.

Модератор дискусії Томас Бьоркман зауважив, що глобальною тенденцією досі є горизонтальний розвиток фахівців. Ця траєкторія передбачає здобуття базових навичок із певної спеціальності та не враховує нових вимог як до спеціалістів, так і до управлінців, громадян тощо. У свою чергу, вертикальний розвиток уможливлює якісне зростання у різних сферах. Адже, йдеться про наявність у фахівця спроможності змінювати систему зсередини, бути гнучким і бачити взаємозв’язки у ширшому контексті, а також дивитись на проблему під різними кутами зору.

Розвиваючи тему спроможностей, декан kmbs Олександр Саврук розповів, як ця ідея втілена у програмах kmbs. За його словами: «Коли говоримо про українську освіту, то досі бачимо у фокусі розвиток навичок і компетенцій — але цього вже недостатньо. Ми маємо розвивати людей, які вміють бачити і працювати з концептами, бути достатньо відкритими, щоб змінити власний світоглядний підхід, і рухатись від закритих систем до відкритих. Такий розвиток потребує навчання упродовж відносно тривалого часу. До прикладу, протягом 2-х років навчання у бізнес-школі, управлінець переходить у зовсім іншу площину, відкриває у собі нові спроможності, та вже потім доповнює їх необхідними навичками»

Думкою щодо української освіти поділився й директор Georgian Industrial Group Гела Бежуашвілі. Він підкреслив, що створення бізнесу для майбутнього можливо за умови трансформації українських шкіл. Адже дитина, яка йде до школи в шість років, на момент завершення навчання житиме вже зовсім у іншій країні. Якщо її вчити тими ж методами, що й сьогодні, вона буде неконкурентоспроможною. І це треба усвідомлювати всім — керівникам школи, міністрам освіти, політикам.

На те, якими будуть майбутні фахівці, безпосередньо впливає і бізнес — на цьому наголосив засновник Powercode Владислав Савченко. Враховуючи, що технології змінюються кожні три місяці, фахівець після університету має актуалізувати знання на курсах, щоб знайти роботу. Бізнес може виконувати суспільно корисну дію і брати на себе відповідальність за апгрейд спеціалізованих знань для ринку.

Думку Владислава підтримав Євген Булах, директор з продажу та абонентського обслуговування Vodafone. Аби випускники університетів отримували знання, які згодом стануть у нагоді бізнесу, компаніям варто від початку навчання співпрацювати з вишами. Також Євген висловив надію, що Україна невдовзі перейде від індустріальної до пост-індустріальної моделі. У результаті, професіонали з досвідом працюватимуть не на іноземні компанії, а на розвиток українських продуктів.

У обговоренні також взяли участь: Олександр Борняков, заступник Міністра цифрової трансформації України; Сергій Корсунський, директор Дипломатичної Академії імені Геннадія Удовенка при МЗС України; Олег Шевчук, перший проректор Університету державної фіскальної служби України; Валерій Копійка, доктор політичних наук, директор Інституту міжнарожних відносин Київського національного університету імені Тараса Шевченка.

Форум Level UP Ukraine 2020 є унікальною платформою для створення екосистеми, у якій бізнес, влада та суспільство домовляються про партнерство, діляться можливостями та взаємодіють для підсилення кожного.

1 / 3
kmbs live
02.04.2024 в 12:28
Стартує набір на стипендійну програму kmbs! ...
20.02.2024 в 10:37
Новий подкаст Radio kmbs з нашою adjunct professor Оксаною Щегельською ...
13.02.2024 в 12:40
Набір на MBA триває! Старт 23 травня ...
13.02.2024 в 12:29
PMBA-25 group visited the exhibition of works by Hanna Sobachko-Shostak, "Eyes of Flowers" ...
13.02.2024 в 12:20
Новий подкаст Radio kmbs "Як малим та середнім бізнесам переходити в корпоративне управління?" ...
25.11.2023 в 16:30
«Ви маєте детально продумати історію свого бренду і розповісти її. Все, що ви не розкажете, додумают ...
24.11.2023 в 16:37
Від бізнесів, які працюють з кроскультурними командами або виходять на світові ринки, ми часто чуємо ...
24.11.2023 в 12:25
Як довелося переформатувати бізнес, аби він вижив, та чи вийшло зробити з лимона лимонад – розповіда ...