Школа для лідерів,
які прагнуть змін

Дізнайся першим

Останні новини KMBS в реальному часі

Останні події та новини з життя KMBS дізнавайтеся у розділі KMBS Live що знаходиться у верхньому правому куті екрану

Відкрити kmbs live
ЖІНКИ. МИР. БЕЗПЕКА
Головна
/
Новини
/
ЖІНКИ. МИР. БЕЗПЕКА
11.01.2022
International
ЖІНКИ. МИР. БЕЗПЕКА
ПАНЕЛЬНА ДИСКУСІЯ ЩОДО РОЛІ ЖІНКИ В СЕКТОРІ БЕЗПЕКИ І ОБОРОНИ УКРАЇНИ ЗА УЧАСТІ ПРЕДСТАВНИКІВ ЗБРОЙНИХ СИЛ КАНАДИ В KMBS

2 грудня 2021 року в рамках відкриття Стратегічної Програми для Генерального штабу Збройних Сил України відбулася панельна дискусія у Києво-Могилянській Бізнес-Школі за участі представників Збройних Сил Канади та амбасадорки Канади у справах жінок, миру і безпеки Жаклін О’Ніл. Збройні Сили Канади представляли начальник Штабу оборони Збройних Сил Канади генерал Вейн Ейр, головний сержант Збройних Сил Канади Жіль Грегуар, керівниця групи індивідуальної підготовки 12 ротації Збройних Сил Канади у рамках операції “Unifire” Селін Бест.

 

24 лютого 2016 р. Кабінет Міністрів України затвердив Національний план дій на виконання резолюції РБ ООН 1325 «Жінки. Мир. Безпека», однією з цілей якої є покращення умов для інтеграції жінок в сектор безпеки та оборони України. За даними armynform.com.ua 2021 року наразі  у Збройних Силах України проходять службу 31757  жінок, що складає 15,6% від загальної кількості військовослужбовців – у порівнянні з 2014 роком кількість жінок у війську збільшилася вдвічі. З метою продовження процесу успішної імплементації резолюції в Україні, на панелі з експертами з Канади було обговорено досвід канадських військ в імплементації норм та практик стосовно гендерної рівності в Збройних Силах.  Практика партнерів з євроатлантичного альянсу є важливим орієнтиром, адже наразі Збройні Сили Канади є структурою з найбільш пропорційною часткою жінок у військах: серед чотирьох військовослужбовців Канади, одна людина буде жінкою.

 

Амбасадорка Канади у справах жінок, миру і безпеки Жаклін О’Ніл зазначила про важливість визначення особливих потреб для комфортного перебування жінок та чоловіків у Збройних Силах: “Надзвичайно важливо визнавати та враховувати відмінність у  талантах та можливостях жінок та чоловіків, коли ми говоримо про Збройні Сили. Вони мають бути змістовно включені в програми та умови військових структур. Для цього ми проводимо аналіз GB+ (Gender-based Analysis Plus) - метод визначення відмінностей, який надає розуміння як адаптувати військову сферу, зробити її максимально комфортну для обох статей. Більше 25 років ми проводимо такий аналіз і це є обов’язкова процедура для проєктів із державним фінансуванням”.

 

Начальник Штабу оборони Збройних Сил Канади генерал Вейн Ейр прокоментував важливість інтеграції жінок в Збройні Сили: “Для стійкості армії нам необхідно враховувати особливості різних категорій населення для мобілізації якнайбільшої кількості талантів. Із стратегічної перспективи, це надзвичайно важливо для Канади. Другий важливий момент – це когнітивна диверсифікація армії: чим більше людей з різним досвідом, характеристиками, спроможностями та світоглядом, тим більшу когнітивну перевагу ми маємо. Третій аспект  – це можливість взаємодії з широким спектром населенням в різних країнах та ситуаціях, до яких залучена Канада. Отже, є стратегічна, операційна та тактична перевага залучення жінок до Збройних Сил Канади”. 

 

Керівниця групи індивідуальної підготовки Селін Бест розповіла про сприйняття жінки в армії: “Як чоловіки, так і жінки мають право на сім’ю, на вираження емоцій, на фемінність та маскулінність. Ми не маємо давати цим критеріям ставати критерієм професійності. Жінки та чоловіки не мають бути маскулінними чи фемінними, вони мають бути собою”.

 

Головний сержант Збройних Сил Канади Жіль Грегуар наголосив на тому,  що держава має врахувати потреби, пов’язані із сімейним станом військових: “Ми не маємо наказувати жінку за те, що вона хоче мати сім’ю. Навпаки, ми маємо допомагати жінкам та чоловікам поєднувати службу та сім’ю. Наприклад, створювати в державі інституційні умови для комбінування роботи та сім’ї, що дозволить жінкам більше залучати до армії і сприяти різноманітності. Різноманітність робить нас сильніше”.

 

Одна з наголошених цінностей Києво-Могилянської Бізнес-Школи – це суб’єкт і його спроможності. Будь-яка система надається до трансформації, якщо в ній і з нею працюють різні люди, свідомі своїх спроможностей, своїх в позитивному сенсі границь, і своїх унікальних якостей. Світ змінюють конкретні люди, чоловіки та жінки.  “Ролі жінок та чоловіків в секторі безпеки і оборони рівно важливі. Головне – це високий рівень експертизи, усвідомлення обов’язків та любов до власної справи. Досвід наших партнерів, їх візія та модель реалізації резолюції “Жінки.Мир.Безпека” сприятимуть інтеграції нових лідерів та лідерок в оборонну сферу, що якісно посилить стратегічну роль України на міжнародній арені,” – акцентує керівниця Стратегічної Програми для Генерального штабу Збройних Сил України Гелена Саврук.

 

Довідково: Києво-Могилянська Бізнес-Школа першою в Україні започаткувала навчальні програми для вищого військового керівництва країни. З 2017 року за сприяння Ради Національної Безпеки і Оборони України та Офісу Президента України та за підтримки Урядів Канади, Великої Британії у школі проходить програма “Стратегічне лідерство у секторі безпеки та оборони України”, спрямована на вироблення сучасного комплексного бачення національної безпеки в різних її взаємопов'язаних і взаємозалежних сферах. 

1 / 4
kmbs live
02.04.2024 в 12:28
Стартує набір на стипендійну програму kmbs! ...
20.02.2024 в 10:37
Новий подкаст Radio kmbs з нашою adjunct professor Оксаною Щегельською ...
13.02.2024 в 12:40
Набір на MBA триває! Старт 23 травня ...
13.02.2024 в 12:29
PMBA-25 group visited the exhibition of works by Hanna Sobachko-Shostak, "Eyes of Flowers" ...
13.02.2024 в 12:20
Новий подкаст Radio kmbs "Як малим та середнім бізнесам переходити в корпоративне управління?" ...
25.11.2023 в 16:30
«Ви маєте детально продумати історію свого бренду і розповісти її. Все, що ви не розкажете, додумают ...
24.11.2023 в 16:37
Від бізнесів, які працюють з кроскультурними командами або виходять на світові ринки, ми часто чуємо ...
24.11.2023 в 12:25
Як довелося переформатувати бізнес, аби він вижив, та чи вийшло зробити з лимона лимонад – розповіда ...