Школа для лідерів,
які прагнуть змін

Дізнайся першим

Останні новини KMBS в реальному часі

Останні події та новини з життя KMBS дізнавайтеся у розділі KMBS Live що знаходиться у верхньому правому куті екрану

Відкрити kmbs live
Стратегія завжди працює з контекстом
Головна
/
Новини
/
Стратегія завжди працює з контекстом
21.02.2022
Стратегія завжди працює з контекстом
Учасники Executive MBA слухали курс програми «Стратегічне мислення» і шукали відповідей на питання «Чим ми насправді керуємо?»

Стратегія завжди працює з контекстом. Якщо працюємо зі стратегічною ідеєю і бізнес-моделлю значить, ми описали всю систему. Сьогоднішня стратегія це переосмислення і зміна правил гри, не покращення, а розвиток. 

 

«Щодо стратегічного мислення, то ми зараз частково в парадигмі і логіці закритих систем, частково уже в логіці відкритих систем. І ноги роз'їжджаються». Про точку опори, про створення балансу, власне й йшлося учасникам ЕМВА-37, які слухали стрижневий курс програми «Стратегічне мислення». Декан kmbs Олександр Саврук задав вектор обговорення на самому початку лекцій: стратегія свого штибу мистецтво, вона не має актуальних визнаних всіма гравцями підходів. Це мистецтво й опановували учасники kmbs. І для цього їм  випало пережити кілька сильних інтелектуальних провокацій. 

 

Наприклад, таких.   

 

На очевидне начебто питання лектора: «Чи в ваших організаціях є стратегія? У яких документах вона зафіксована?» звучали явні начебто відповіді: стратегія розвитку, внутрішня презентація, бізнес-план, протокол стратегічної сесії, інструкція з KPI, тощо. І тут же навздогін прозвучало питання: «Може так бути, що компанія не має стратегії, зафіксованої в єдиному документі?». І почалася складна робота, в якій треба було визначити, чому стратегію не можна вирахувати, але можна визначити через роботу з контекстом.    

 

Токсичне поняття, яке до поняття стратегія не має принципово відноситися, план, точніше: план як заміна стратегії. Логіка планування убиває стратегічну логіку: «Цифра убиває ідею». Стратегічне планування є легітимним за індустріальної епохи, на правах суто виробничого терміну. В актуальній постіндустріальній ситуації це поняття стає оксюмороном. План передбачає кількісні показники. Натомість через аналітику визначити границі системи не можна, для того, щоби визначити границі системи робимо припущення. І жодне KPI нам це не покаже.  

 

Стратегічні горизонти міняються. Саме поняття «стратегія» в бізнесі виникає в ситуації переходу від логіки закритих систем (індустріального виробництва) до логіки відкритих систем. Тоді, коли «коли клієнт стає розумнішим за виробника». Тоді, коли зникає конкуренція в тому вигляді, в якому досі її знали. Кооперація і конкуренція об’єднуються. 

 

Те, заради чого існує система ідея. В системі важить допомогти кожному суб'єкту з'ясувати його рольову гру в системі.  Є правила гри, ми знаємо правила гри, а хтось здатен їх міняти. І от на рівні, де трансформуються правила гри, і відбувається стратегічна робота. Система змінюється через іншу модель, через принципові правила гри, точково система не змінюється. А «коли ми говоримо, що нема хороших виконавців, то ми говоримо: нема хороших менеджерів. Хороші виконавці є завжди» 

 

Під час «контрольного quiz’у» Олександр Саврук запропонував три види спорту і попросив визначити, в якому з них сидить той тип стратегії, з яким ми зараз працюємо. Шахи? Футбол? Бокс?..  Учасники ЕМВА-37 правильну відповідь уже знають.  

1 / 7
kmbs live
30.04.2024 в 15:43
Набір на MBA триває! Старт 23 травня ...
30.04.2024 в 15:42
Доказовий маркетинг: модель розвитку бренду | Роман Гавриш ...
02.04.2024 в 12:28
Стартує набір на стипендійну програму kmbs! ...
20.02.2024 в 10:37
Новий подкаст Radio kmbs з нашою adjunct professor Оксаною Щегельською ...
13.02.2024 в 12:29
PMBA-25 group visited the exhibition of works by Hanna Sobachko-Shostak, "Eyes of Flowers" ...
13.02.2024 в 12:20
Новий подкаст Radio kmbs "Як малим та середнім бізнесам переходити в корпоративне управління?" ...
25.11.2023 в 16:30
«Ви маєте детально продумати історію свого бренду і розповісти її. Все, що ви не розкажете, додумают ...
24.11.2023 в 16:37
Від бізнесів, які працюють з кроскультурними командами або виходять на світові ринки, ми часто чуємо ...