Школа для лідерів,
які прагнуть змін

Дізнайся першим

Останні новини KMBS в реальному часі

Останні події та новини з життя KMBS дізнавайтеся у розділі KMBS Live що знаходиться у верхньому правому куті екрану

Відкрити kmbs live
Лауреат Премії імені Юрія Шевельова — Андрій Бондар
Головна
/
Новини
/
Лауреат Премії імені Юрія Шевельова — Андрій Бондар
17.12.2021
Лауреат Премії імені Юрія Шевельова — Андрій Бондар
Лауреатом Премії імені Юрія Шевельова став Андрій Бондар із книжкою есе «Ласощі для Медора».

Андрій Бондар  поет, перекладач, прозаїк, але відомий насамперед своїми літературними есе. Його есеїстичні книжки  «Морквяний лід»«І тим, що у гробах»«Церебро», власне «Ласощі для Медора» отримували схвальну читацьку реакцію і визнання професійної аудиторії. 2018 року книжка Андрія Бондаря була серед фіналістів Премії імені Юрія Шевельова, цього року Андрій Бондар — лауреат  Премії. 

 

Книжка есеїв «Ласощі для Медора» (Видавництво Старого Лева) охоплює події від 2017-го до 2020-го включно. Бондар не пише прямо про тодішні гарячі новини, вони є поштовхом до ширших філософських рефлексій. Так закон про мову призведе до роздумів про символічний капітал, який у нашій країні ще від 1990-х відійшов україномовним (і ніякого іншого капіталу натомість). Так антикорупційні ініціативи сформують у автора гіпотезу, що ми всі в ситуації після Революції Гідності  перехідний тип: уже знаємо, як не треба; все ще робимо, як не можна. Автор отож натхненно вимірює «потенціал розміну принципів на інтереси»«Ласощі для Медора»  така собі дуже-дуже приватна історична хроніка. І головна установка цієї інтимної історіографії звучить так: «Хіба можна не витримати те, що вже витримали і пережили?». 

 

Відзнаку Андрію Бондарю вручив Олександр Саврук, декан Києво-Могилянської Бізнес-Школи, один із ініціаторів премії і член капітули. У своєму привітанні лауреатові Саврук відзначив: жанр  есе живий, різноманітний, представлений різними постатями та голосами. І лише почасти пожартував, що нині назвали не лише найкращого автора есе 2021 року, а оприявнили такі необхідні для промоції есе політики представництва: наступного року Андрій Бондар представлятиме потужну як ніколи когорту українських есеїстів.   

 

У 2021 році в фінал Премії імені Юрія Шевельова вийшли три книжки   «Ласощі для Медора» Андрія Бондаря, «20+1, або Земля мертвих» Павла Вольвача і  «Свіжим оком. Тарас Шевченко для сучасного читача» Володимира Діброви. 

 

Премія імені Юрія Шевельова заснована 2013 року Києво-Могилянською Бізнес-Школою,  Українським центром Міжнародного ПЕН-клубу і видавництвом «Дух і Літера», нею відзначають найкращу оригінальну книжку художньої і наукової есеїстики. Вручається премія 17 грудня — в день народження Юрія Шевельова 

 

Вітаємо переможця і всіх причетних!  

1 / 6
kmbs live
02.04.2024 в 12:28
Стартує набір на стипендійну програму kmbs! ...
20.02.2024 в 10:37
Новий подкаст Radio kmbs з нашою adjunct professor Оксаною Щегельською ...
13.02.2024 в 12:40
Набір на MBA триває! Старт 23 травня ...
13.02.2024 в 12:29
PMBA-25 group visited the exhibition of works by Hanna Sobachko-Shostak, "Eyes of Flowers" ...
13.02.2024 в 12:20
Новий подкаст Radio kmbs "Як малим та середнім бізнесам переходити в корпоративне управління?" ...
25.11.2023 в 16:30
«Ви маєте детально продумати історію свого бренду і розповісти її. Все, що ви не розкажете, додумают ...
24.11.2023 в 16:37
Від бізнесів, які працюють з кроскультурними командами або виходять на світові ринки, ми часто чуємо ...
24.11.2023 в 12:25
Як довелося переформатувати бізнес, аби він вижив, та чи вийшло зробити з лимона лимонад – розповіда ...