Школа для лідерів,
які прагнуть змін

Дізнайся першим

Останні новини KMBS в реальному часі

Останні події та новини з життя KMBS дізнавайтеся у розділі KMBS Live що знаходиться у верхньому правому куті екрану

Відкрити kmbs live
Головна
/
Статті
/
Загадка кризової продуктивності
25.06.2020
690
6хв
Загадка кризової продуктивності
Люди. Лідерство і менеджмент. Культура
Під час карантину чимало компаній відзначили, що їхні люди стали працювати більше. Та чи означає це насправді, що віддалена робота виявилась продуктивнішою за роботу в офісі? І які висновки варто зробити бізнесу з нового досвіду?

 

Контроль чи довіра

На початку карантину чимало роботодавців переймалися тим, чи не почнуть працівники нехтувати своїми обов’язками в умовах відсутнього чи, принаймні, ускладненого контролю. Деякі компанії навіть вирішили розв’язати цю проблему, встановивши на комп’ютери підлеглих програмне забезпечення для відстеження їхніх дій. Продаж такого ПЗ сильно зріс у перші місяці карантину.

Інші компанії виробили протилежний підхід: вони обрали довіряти працівникам і частіше комунікувати з ними. З короткострокової точки зору, можливо, перші змогли гарантувати собі сталу продуктивність на початку кризи. Але в довгостроковій перспективі дії других виглядають значно мудрішими.

Чимало бізнесів, зокрема й гігантів на кшталт Twitter чи Facebook, зробили висновок про те, що віддалена робота – це перспективно. Тому запропонували людям, за їхнім бажанням, продовжувати працювати віддалено (повністю або частково) й після завершення карантину. Чи дійсно вони побачили приріст продуктивності в умовах онлайн-формату, чи їхнє рішення обумовлено іншими міркуваннями?

Два боки продуктивності

Компанія Chegg, яка займається онлайн-навчанням, перейшла на дистанційну роботу у березні. Її генеральний директор Натан Шульц був упевнений, що продуктивність знизиться на 15-20%. Щоб падіння було мінімальним, він почав активно комунікувати з працівниками, проводячи майже цілий день у Zoom. Його метою було відтворити стільки ж точок контакту з людьми, як в офісі.

 

45% респондентів сказали, що за час карантину вони відвідували більше нарад, аніж до пандемії. А 40% людей говорять про втому від Zoom

45% респондентів сказали, що за час карантину вони відвідували більше нарад, аніж до пандемії. А 40% людей говорять про втому від Zoom

 

Але цей підхід не спрацював. Працівникам не подобалась постійна онлайн-присутність керівника, і він сам скоро відчув, що вигорає. Зрештою, він надав людям більше свободи, і тоді почалося неочікуване. Проєкти завершувалися достроково, працівники самі просили про нові завдання, а продуктивність зросла.

Опитування, проведене серед працівників Chegg, показало, що у 86% з них продуктивність або залишилась такою самою, або підвищилась. Нещодавно компанія успішно завершила за 15 днів проєкт, на який раніше знадобився б місяць.

Чимало організацій почали розуміти, що деякі процеси, які вони завжди вважали нормальними, насправді забирають зайвий час. Задовгі наради, постійне оновлення робочих статусів і багато іншого, можливо, скоро відійде у минуле.

Важливо розуміти, що зростання продуктивності має й зворотний бік. Дослідження Twingate  виявило, що віддалена робота може сильно порушити баланс між роботою та відпочинком. 45% респондентів сказали, що за час карантину вони відвідували більше нарад, аніж до пандемії. Лише 21% опитаних стверджують, що нарад стало менше. А 40% людей говорять про втому від Zoom. Дедалі більше керівників хвилюються через вигорання, яке незабаром може стати серйозною проблемою й нівелювати попереднє зростання продуктивності.

 

Задовгі наради, постійне оновлення робочих статусів і багато іншого, можливо, скоро відійде у минуле

Задовгі наради, постійне оновлення робочих статусів і багато іншого, можливо, скоро відійде у минуле

 

Нові аспекти продуктивності

Втім, існує й привід для оптимізму. Деякі дослідження виявляють, що люди починають самі балансувати своє життя й по-новому визначають для себе поняття продуктивності. Наприклад, YouGov та Evernote опитали американців про те, як карантинні обмеження вплинули на їхню роботу та які довгострокові наслідки це матиме.

48% респондентів сказали, що під час пандемії знизили швидкість життя (серед жінок – 53%, серед чоловіків – 44%). 27% опитаних збираються після пандемії наповнювати свої дні меншою кількістю справ, ніж раніше. І лише 17% – більшою.

Визначення продуктивності для багатьох людей поступово змінюється, оскільки вони проводять набагато більше часу вдома. Скажімо, 40% відзначили, що стали продуктивнішими у проєктах покращення власної оселі, 39% – у приготуванні їжі, 29% – у заняттях спортом. А 51% американців стверджують, що під час карантину почали отримувати нову навичку. Усе це для них теж є продуктивністю, хоча й не стосується напряму роботи.

І люди, й бізнеси розуміють, що нинішня ситуація може затриматися надовго. Тому дуже важливо думати не тільки про те, що робити сьогодні, але й що буде завтра. І відрізняти короткострокову активність від справжньої продуктивності.

За матеріалами thehustle.co, nytimes.com, evernote.com

kmbs live
05.09.2024 в 18:00
Новий подкаст: "Менеджмент: стилі управління" ...
19.08.2024 в 16:40
Новий подкаст: "Продажі: стратегічні зміни, кейс Balbek Bureau" ...
31.07.2024 в 14:00
Людський капітал: пошук та розвиток команди ...
23.07.2024 в 12:00
Економічна інженерія як рушій економічного зростання ...
16.07.2024 в 12:00
Lean-методологія | Сергій Комберянов ...
15.07.2024 в 17:00
MBA preview: Бізнес-аналітика як інструмент стратегічного управління в бізнесі ...
05.07.2024 в 18:00
Системне мислення: причини та наслідки ...
01.07.2024 в 17:00
КОНВОКАЦІЯ-2024 ...