Школа для лідерів,
які прагнуть змін

Дізнайся першим

Останні новини KMBS в реальному часі

Останні події та новини з життя KMBS дізнавайтеся у розділі KMBS Live що знаходиться у верхньому правому куті екрану

Відкрити kmbs live
Головна
/
Статті
/
ЯК БІЗНЕС ПРАЦЮЄ ПІД ЧАС ВІЙНИ. ЕПІЗОД 5. КОМПАНІЯ BINANCE
27.05.2022
1667
3хв
ЯК БІЗНЕС ПРАЦЮЄ ПІД ЧАС ВІЙНИ. ЕПІЗОД 5. КОМПАНІЯ BINANCE
Люди. Лідерство і менеджмент. Культура
У січні Кирило Хом’яков, випускник MBL-6 kmbs, став генеральним менеджером Binance в Україні, а вже у лютому почалася війна. Плани довелося радикально змінювати, але це не стало на заваді Binance. Війну компанія сприйняла близько до серця, тому активно підтримувала працівників і запустила чимало корисних ініціатив.

Первинний шок і перші дії

Ми як працівники не були готові до початку війни, а от для компанії це не стало несподіванкою. За деякий час до 24 лютого Binance запустила програму релокації, і всі, хто хотів виїхати з України, міг це зробити за рахунок компанії. Але мало хто скористався цією можливістю: ми все ж вірили, що омине.

Коли війна вже почалася, компанія спрацювала на відмінно. Вона взяла на себе усі витрати внутрішньо переміщених працівників, надавала підтримку, зокрема й психологічну. Операційну діяльність бізнесу вдалося зберегти майже на 100%. Усі наші працівники залишилися із нами.

У перші дні було чимало роботи щодо гарантування безпеки людей, які залишилися в Україні, та підтримки тих, хто виїхав. І, звичайно, багато часу займали благодійні проєкти, які ми одразу ж стали запускати. Binance надала Україні найбільшу підтримку — $10 млн. Наші колеги з Binance Charity Foundation займалися пошуком адресатів для отримання допомоги (а спочатку їх було важко знайти), а ми намагалися зробити усе, що в наших силах, щоб ці гроші якомога швидше почали діяти.

Також Україна традиційно належала до регіону СНД у корпоративній класифікації. З початком війни ми ініціювали зміни, і тепер наша країна є частиною регіону СЕЕ (Central and Eastern Europe). Отже, в термінах нашої компанії Україна вже у ЄС.

Зміни у компанії й на ринку

З початком війни довелося переглянути плани, які ми мали доти. Скажімо, ми повністю призупинили майже усі маркетингові активності. Раніше ми планували масштабні партнерства з великими ритейл-гравцями зі сфер телекому, спорту тощо. Поки що усе це не на часі. Зараз наш маркетинг переналаштований на підтримку користувачів і людей, які потребують допомоги.

Для ринку криптовалют війна стала шоком, який трансформувався у суттєве зростання кількості клієнтів та операцій. У часи потрясінь люди традиційно обирають для себе захисний актив. В Україні ним стала криптовалюта.

Те, що зараз відбувається на глобальному криптовалютному ринку, пов’язано не з війною, а з підвищенням облікової ставки ФРС США. А ще з призупиненням блокчейну Terra і обвалом ціни на LUNA. Внаслідок цього почалася криза ліквідності й у інших криптовалют.

Втім, криптовалютний ринок – циклічний, він може і падати, і зростати, і це нормально. За минулий рік загальна капіталізація криптовалют зросла учетверо: від $750 млрд до $3 трлн. Це настільки зручний фінансовий інструмент, що у нього є тільки один шлях – нагору.

Картка для біженців

За офіційними даними, з України виїхало понад 5 млн людей. Ми хотіли їх підтримати й думали, як це зробити. Без повноцінної законодавчої рамки запустити Binance Card в Україні ми не могли, але разом із партнерами ми пішли на трохи ризикований крок і зробили це в Європі. Тепер українські біженці, навіть не маючи офіційного статусу резидента і постійного житла, можуть отримати таку картку. І, відповідно, одержувати перекази без комісії та платити нею без конвертації з криптовалюти у фіатну (традиційну) валюту.

А ще ті люди, які перебувають у скрутному становищі, можуть зареєструватися і отримувати фінансову допомогу від Binance та інших організацій. Трьохмісячна допомога у розмірі 75 BUSD доступна лише тим біженцям, які покинули Україну після початку війни з Росією та пройшли перевірку некомерційними організаціями. Звернутися за допомогою можна за електронною адресою standwithukraine@isans.org.

Решта людей можуть просто користуватися криптовалютною карткою без обмежень. Ніколи раніше українці такої змоги не мали.

Попит на картки зростає щодня. У середньому — 1500 карток на день. Щоб зареєструватися, потрібно лише мати обліковий запис на Binance та ввести свій тимчасовий європейський телефон. Віртуальна картка починає працювати одразу, а фізичну можна замовити та отримати упродовж декількох днів.

Наразі картки дійсні лише в межах країн ЄС, але ми також активно працюємо над випуском Binance Card в Україні.

Навчання для майбутнього

Разом із Міністерством цифрової трансформації наразі погодили проєкт із перенавчання внутрішньо переміщених людей. Ми спонсоруватимемо криптовалютою опанування ними технічних професій. Партнерами стануть українські ІТ-компанії: вони навчатимуть цих людей, надаватимуть їм сертифікати. Також ми з міністерством будемо допомагати їм отримати роботу.

Плануємо, що таке навчання триватиме шість місяців. Воно буде дуже інтенсивне, а братиме у ньому участь щонайменше тисяча людей (принаймні на першому етапі). Вартість, яку ми покриватимемо, становитиме $1000 на людину. Охочих є вже понад 3 тисячі. Якщо їх ставатиме ще більше, ми продовжуватимемо проєкт.

Також зараз працюємо з українськими фондами, що їх ми вже фінансували, щоб підтримати людей, які залишилися в Україні. Адже тим, хто не поїхав, зараз ще важче. Ми не маємо власної мережі надання коштів цим людям, тому будемо робити це через партнерські благодійні фонди.

І, звичайно, важливо запускати економіку. Тому ми активно співпрацюємо з міністерствами та регуляторами, щоб почало діяти нове законодавство. Також готуємося анонсувати декілька партнерських програм, у межах яких люди зможуть криптовалютою платити за товари. Мета — щоб якомога більше коштів поверталося в Україну.

Україна — дуже важливий ринок для Binance. Ми очікуємо: щойно війна закінчиться, то активно розгортатимемо нашу присутність на українському ринку й докладатимемо зусиль, щоб країна стала нашим найбільшим східно-європейським криптовалютним хабом. В України є все, що для цього потрібно.

Після перемоги — у якій я не сумніваюся — настане економічна частина відбудови. Інвестиції з усього світу, нова архітектура безпеки — це те, що на нас чекає. І я вірю, що важливим складником нашого майбутнього стане цифрова економіка.

kmbs live
20.02.2024 в 10:37
Новий подкаст Radio kmbs з нашою adjunct professor Оксаною Щегельською ...
13.02.2024 в 12:40
Набір на MBA триває! Старт 23 травня ...
13.02.2024 в 12:29
PMBA-25 group visited the exhibition of works by Hanna Sobachko-Shostak, "Eyes of Flowers" ...
13.02.2024 в 12:20
Новий подкаст Radio kmbs "Як малим та середнім бізнесам переходити в корпоративне управління?" ...
25.11.2023 в 16:30
«Ви маєте детально продумати історію свого бренду і розповісти її. Все, що ви не розкажете, додумают ...
24.11.2023 в 16:37
Від бізнесів, які працюють з кроскультурними командами або виходять на світові ринки, ми часто чуємо ...
24.11.2023 в 12:25
Як довелося переформатувати бізнес, аби він вижив, та чи вийшло зробити з лимона лимонад – розповіда ...
23.11.2023 в 18:04
«Ми дуже часто працюємо з цифрами, походження яких не розуміємо. Тому перша теза курсу – побудувати ...