Школа для лідерів,
які прагнуть змін

Дізнайся першим

Останні новини KMBS в реальному часі

Останні події та новини з життя KMBS дізнавайтеся у розділі KMBS Live що знаходиться у верхньому правому куті екрану

Відкрити kmbs live
Переробна промисловість — фундамент повоєнного економічного відновлення
Головна
/
Новини
/
Переробна промисловість — фундамент повоєнного економічного відновлення
16.11.2022
Переробна промисловість — фундамент повоєнного економічного відновлення
15 листопада у kmbs відбулася подія «Переробна промисловість — фундамент повоєнного економічного відновлення», на яку завітав Дмитро Кисилевський, заступник голови Комітету ВР з питань економічного розвитку.

Цей захід став частиною швейцарсько-українського Проєкту «Зміцнення членських бізнес-об’єднань мікро-, малих і середніх підприємств», який впроваджується ПРООН в Україні у співпраці з Міністерством економіки та за підтримки Швейцарії.

Захід відкрив модератор — Віктор Галасюк, економіст та президент Української асоціації Римського клубу, викладач kmbs. Він розповів учасникам про те, що існує два основні підходи до взаємодії економічної політики та бізнесу: «Одна крайність  це доволі популярний підхід невтручання держави в економіку. Він стверджує, що за відсутності регуляції з боку держави “вільна рука ринку” все вирішить сама, й цілком гармонійним чином. Інший полюс  це економічна інженерія, тобто розумне проєктування інституцій, правил гри, механізмів, які скеровують економічну активність, роблять певну поведінку вигідною».

У реальності не існує ринків, які б взагалі не залежали від державної політики: навіть контрабанда підпорядковується певним правилам. За лаштунками кожного економічного показника можна побачити певні політичні рішення: уряду, монетарної влади, міжнародних інституцій тощо. Отже, держава так чи інакше формує правила гри, в яких працює бізнес. «А країни конкурують між собою за якістю систем, які вони створюють для компаній»,  каже пан Віктор.

Після завершення війни Україна має не просто відновитися, але й посилити конкурентоспроможність на глобальній арені. На думку Дмитра Кисилевського, за умови провадження певної економічної політики переробна промисловість могла б забезпечити українців роботою, а державу  притоком грошей, необхідних для розвитку різних сфер. Він презентував бачення того, якою може бути така економічна політика.

«Нам доведеться робити масштабну відбудову,  каже Дмитро Ми можемо запросити іноземні компанії, які привезуть власні матеріали, й, зрештою, ми отримаємо красиву країну. Але порожню, адже українці не матимуть тут роботи. А якщо ми відбудовуватимемо країну своїми компаніями, з використанням вироблених в Україні матеріалів, то ми забезпечимо громадян роботою, а держава отримає податки». Це лише один аспект значущості переробної промисловості, а їх чимало, зокрема й економічна безпека.

Дмитро розповів про інвестиційні можливості для українського та міжнародного бізнеса, про макроекономічні ефекти та про інструменти й механізми для створення переробної промисловості. А завершилася подія запитаннями від учасників та гарячою дискусією.

kmbs live
02.04.2024 в 12:28
Стартує набір на стипендійну програму kmbs! ...
20.02.2024 в 10:37
Новий подкаст Radio kmbs з нашою adjunct professor Оксаною Щегельською ...
13.02.2024 в 12:40
Набір на MBA триває! Старт 23 травня ...
13.02.2024 в 12:29
PMBA-25 group visited the exhibition of works by Hanna Sobachko-Shostak, "Eyes of Flowers" ...
13.02.2024 в 12:20
Новий подкаст Radio kmbs "Як малим та середнім бізнесам переходити в корпоративне управління?" ...
25.11.2023 в 16:30
«Ви маєте детально продумати історію свого бренду і розповісти її. Все, що ви не розкажете, додумают ...
24.11.2023 в 16:37
Від бізнесів, які працюють з кроскультурними командами або виходять на світові ринки, ми часто чуємо ...
24.11.2023 в 12:25
Як довелося переформатувати бізнес, аби він вижив, та чи вийшло зробити з лимона лимонад – розповіда ...