Школа для лідерів,
які прагнуть змін

Дізнайся першим

Останні новини KMBS в реальному часі

Останні події та новини з життя KMBS дізнавайтеся у розділі KMBS Live що знаходиться у верхньому правому куті екрану

Відкрити kmbs live
«Зміцнення членських бізнес-об’єднань мікро-, малих і середніх підприємств в Україні»: продовжуємо навчання
Головна
/
Новини
/
«Зміцнення членських бізнес-об’єднань мікро-, малих і середніх підприємств в Україні»: продовжуємо навчання
07.11.2022
«Зміцнення членських бізнес-об’єднань мікро-, малих і середніх підприємств в Україні»: продовжуємо навчання
З 31 жовтня по 2 листопада у kmbs відбувся черговий модуль навчальної програми

Проєкт ПРООН «Зміцнення членських бізнес-об’єднань мікро-, малих і середніх підприємств в Україні» стрворено у співпраці з Міністерством економіки України і за підтримки Швейцарії. Цей проєкт спрямовано на прискорення розвитку сектора ММСП шляхом зміцнення потенціалу членських бізнес-об'єднань (БО).

Три навчальні дні були присвячені діловій грі «Захист стратегії БО». На вступній сесії авторка гри, викладачка kmbs Олена Сапожкова ознайомила учасників модуля з правилами і розподілом ролей. Кожен із них увійшов до однієї з двох команд: «керівники», які презентують стратегії БО, і «наглядова рада». Завдання наглядової ради — оцінити кожну стратегію за певним набором критеріїв та, зрештою, вибрати найкращу пропозицію. Керівники, у свою чергу, колегіально оцінюють рольову спроможність наглядової ради.

Участь у діловій грі стала цікавим і корисним досвідом для членів БО. Так, Ірина Бессарабова (ГС «Полтавська асоціація бізнесу») поділилася: «Я вдячна за можливість пройти тест-драйв стратегії у безпечних і водночас наближених до реального життя умовах: коли кожен грає свою роль, коли ми намагаємося зрозуміти причину поведінки іншої людини і власної поведінки. Я ще чіткіше побачила важливість правил: правил гри, правил діяльності, правил взаємодії у межах об’єднання. Що зрозуміліші правила, що краще вони усвідомлені, то якіснішим буде кінцевий результат».

Олена Корогод (ГС «Органічна Україна») розповіла: «Зараз, на заключних модулях, ми презентуємо драфти документів, за якими БО будуть розвиватися в найближчі роки. Ми вчимося й одразу створюємо унікальні документи, які поодинці б точно не зробили. Дуже цінним є спілкування з однодумцями, можливість почути 27 стратегій, сказати свою думку та бути почутим. А найважливіше — що всі зацікавлені в покращенні кожної стратегії».

А учасник проєкту Василь Масюк розказав: «Участь у грі дуже корисна, бо це можливість побачити, почути і відчути різні стратегії БО та зробити бенчмаркінг ідей та стратегій. Головування в "наглядовій раді" було дуже повчальним. Воно дало можливість зрозуміти ефективність алгоритму оцінювання — переоцінювання. Думаю, що цей алгоритм можна використовувати при виборі стратегій та проєктів у майбутньому.

На другий день модуля учасники зустрілися для обговорення напрацьованого в рамках проєкту стандарту членського бізнес-об’єднання разом із Наталією Баландіною, експерткою ПРООН з питань розвитку платформ і коаліцій ММСП.

Завершувала навчальний модуль рефлексія під модерацією заступника декана kmbs Едуарда Мальцева, на якій учасники поділилися висновками та інсайтами. Учасники, зокрема, зазначили важливість амбітної над-ідеї в місії кожного БО, але такої, яка ґрунтується в реальності; вибору чіткого фокусу діяльності та розвитку БО; важливості критеріїв при вирішуванні; чіткого визначення правил та ролей в спільній діяльності; важливості якісної презентації результатів напрацювань; вміння чути позицію іншої людини.

Попереду на учасників чекає модуль, де члени команд поміняються ролями і продовжать практику колегіальної роботи. А отриманий за ці три дні досвід допоможе їм досягати найкращих результатів і генерувати найпотужніші рішення для своїх БО. 

kmbs live
02.04.2024 в 12:28
Стартує набір на стипендійну програму kmbs! ...
20.02.2024 в 10:37
Новий подкаст Radio kmbs з нашою adjunct professor Оксаною Щегельською ...
13.02.2024 в 12:40
Набір на MBA триває! Старт 23 травня ...
13.02.2024 в 12:29
PMBA-25 group visited the exhibition of works by Hanna Sobachko-Shostak, "Eyes of Flowers" ...
13.02.2024 в 12:20
Новий подкаст Radio kmbs "Як малим та середнім бізнесам переходити в корпоративне управління?" ...
25.11.2023 в 16:30
«Ви маєте детально продумати історію свого бренду і розповісти її. Все, що ви не розкажете, додумают ...
24.11.2023 в 16:37
Від бізнесів, які працюють з кроскультурними командами або виходять на світові ринки, ми часто чуємо ...
24.11.2023 в 12:25
Як довелося переформатувати бізнес, аби він вижив, та чи вийшло зробити з лимона лимонад – розповіда ...