Школа для лідерів,
які прагнуть змін

Дізнайся першим

Останні новини KMBS в реальному часі

Останні події та новини з життя KMBS дізнавайтеся у розділі KMBS Live що знаходиться у верхньому правому куті екрану

Відкрити kmbs live
Віталій Портніков: «Нам потрібно виграти війну і зберегти державу, яку потім зможемо змінювати»
Головна
/
Новини
/
Віталій Портніков: «Нам потрібно виграти війну і зберегти державу, яку потім зможемо змінювати»
29.03.2023
Віталій Портніков: «Нам потрібно виграти війну і зберегти державу, яку потім зможемо змінювати»
«Мені як політичному аналітику важко робити припущення. Будь-яка війна закінчується політичним рішенням. Але у випадку України і Росії ідеться про екзистенційне рішення, тому що два народи претендують на одну територію».

З такої тези розпочалася розмова учасників Presidents’ МВА з українським журналістом і публіцистом Віталієм Портніковим про події, які передували і, власне, призвели до повномасштабної війни Росії проти України.

Зокрема, Віталій Портніков запропонував відмінне від традиційного бачення окремих історичних фактів.

Так, на його думку, тодішні президенти України та Росії по-різному трактували Біловезькі угоди, підписані в 1991 році. Борис Єльцин убачав у них перший крок до створення Союзної держави зі столицею в Москві, натомість для Леоніда Кравчука вони були кроком до мирного розлучення з Росією.

Цікаво, що Віталій Портніков пригадав свою давню розмову з Борисом Єльциним. Зокрема, він був упевнений, що Росія може перезаснувати Радянський Союз, але вже без України, оскільки вона проголосила незалежність, проте з іншими республіками, які ще не зробили цього. Натомість очільник Росії заперечив — без України він буде керівником азійської держави, а він хоче бути президентом європейської. Очевидно, що Єльцин планував втілити свій план політичним шляхом, і перше свідчення цього навіть не обрання президентом Леоніда Кучми з його гаслами про відновлення історичних зв’язків з Росією, а прихід до влади в Криму проросійських сепаратистських сил. 

Потім була Тузла, перший Майдан, газові угоди, Чорноморський флот РФ у Криму, Євромайдан, анексія Криму, окупація частини Донецької і Луганської областей і врешті 24 лютого, бліцкриг, «Київ за три дні», які провалилися.

«Це історія про країну, більшість громадян якої не розуміли рівня небезпеки, з якою ми зіткнулися після проголошення незалежності. І зараз не розуміють з огляду на політичні суперечки, які точаться. Нам потрібно виграти війну і зберегти державу, яку потім ми зможемо змінювати. Якщо цього не вдасться зробити, тоді, наприклад, з корупцією будуть боротися вже спецоргани РФ», — підсумував історичний екскурс Віталій Портніков.

 _________________________________________________

Довідка

Віталій Портніков — український публіцист, письменник і журналіст. Автор аналітичних статей в українських виданнях на політичну й історичну тематику. Член Українського ПЕН.

Працював парламентським кореспондентом, колумністом низки українських, російських, білоруських, польських, ізраїльських, латвійських газет та інтернет-видань.

Засновник і ведучий телевізійної дискусійної програми «Політклуб», що виходить в ефірі телеканалу «Еспресо». Веде програму «Дороги до свободи» (Радіо Свобода), присвячену Україні після Майдану і пострадянському простору.

Ютуб-канали:

«Віталій Портніков» — канал авторських коментарів Віталія Портнікова про головні події в Україні і світі, розмов про майбутнє і можливі виходи із ситуацій, які тільки здаються безвихідними.

«Портников. Аргументы» — російськомовний канал про те, що відбувається в пострадянському просторі і світі. 

kmbs live
05.09.2024 в 18:00
Новий подкаст: "Менеджмент: стилі управління" ...
19.08.2024 в 16:40
Новий подкаст: "Продажі: стратегічні зміни, кейс Balbek Bureau" ...
31.07.2024 в 14:00
Людський капітал: пошук та розвиток команди ...
23.07.2024 в 12:00
Економічна інженерія як рушій економічного зростання ...
16.07.2024 в 12:00
Lean-методологія | Сергій Комберянов ...
15.07.2024 в 17:00
MBA preview: Бізнес-аналітика як інструмент стратегічного управління в бізнесі ...
05.07.2024 в 18:00
Системне мислення: причини та наслідки ...
01.07.2024 в 17:00
КОНВОКАЦІЯ-2024 ...