Школа для лідерів,
які прагнуть змін

Дізнайся першим

Останні новини KMBS в реальному часі

Останні події та новини з життя KMBS дізнавайтеся у розділі KMBS Live що знаходиться у верхньому правому куті екрану

Відкрити kmbs live
Найважливіша здатність управлінців — вміння працювати з ідеями
Головна
/
Новини
/
Найважливіша здатність управлінців — вміння працювати з ідеями
23.03.2023
Найважливіша здатність управлінців — вміння працювати з ідеями
Курс «Моделювання систем для управлінців», що розкриває значення системного підходу в сучасному світі та його основні поняття (цілісність, зв’язки, причинність, динаміка, масштабування), розпочала група PMBA-25.

Під час вивчення авторського курсу Едуарда Мальцева, заступника декана kmbs і керівника Presidents’ МВА,  учасники досліджуватимуть різні підходи до розуміння та інтерпретації систем. І, зрештою, набудуть спроможності визначати сфери подальшого персонального розвитку з точки зору системного підходу.

Розпочав введення до курсу Едуард з чи не найскладнішої філософської теми — проблеми реальності. Розглянувши декілька варіантів розв’язання питання про існування об’єктивної реальності, викладач детально зупинився на концепції «трьох світів» Карла Поппера, викладеній в роботі «Об'єктивне знання. Еволюційний підхід» (1972). Поппер запропонував ідею, згідно з якою існує фізична реальність, реальність суб’єктивних станів свідомості та реальність об'єктивного змісту мислення (концепції, теорії, гіпотези).  

Розподіл реальності на три рівні різної якості дозволяє виділяти моделі реальності як результат спрощення та абстрагування та продуктивно працювати з такими моделями.  

Застосовуючи сократівський метод запитань, Едуард поступово підвів учасників до ідеї про те, що насправді ми не можемо безпосередньо мати справу з реальністю, ми можемо її сприймати лише в моделях. Отже, управлінець працює з моделями. Власне, навчання на програмі МВА покликане розширити модельний інструментарій, щоб потім мати можливість обирати правильну модель під  кожне завдання.

Уважне ставлення до використання та оновлення власних моделей реальності є вкрай важливим, як і зацікавленість в нових та наявних моделях реальності інших людей. Адже інтеграція нових елементів в систему — це і є розвиток. Тому необхідно пускати в себе нове, але водночас не втрачати себе. Як це зробити? Бути усвідомленим.

Після побудови такого фундаменту, Едуард перейшов до теми концептуального моделювання. Через базові поняття  на зразок парадигми, системи, меж системи, цілісності, синергії учасники вчилися розвивати свою концептуальну швидкість — спроможність рухатись між конкретним та абстрактним; обирати потрібний для розв’язання завдання рівень абстракції; утримуватись на ньому. 

Системи є універсальним інструментарієм управлінця, тому важливо розвивати у себе навички системного мислення, а також опановувати  такі аспекти системного підходу як моделювання систем, динаміка систем, дизайн систем. Зокрема, варто приділяти увагу емерджентності, тобто властивостям, які виникають у системи, як єдиного цілого і не притаманні її компонентам. Створення емерджентних властивостей компанії або  спільноти — вочевидь важлива і творча задача для управлінця. 

kmbs live
02.04.2024 в 12:28
Стартує набір на стипендійну програму kmbs! ...
20.02.2024 в 10:37
Новий подкаст Radio kmbs з нашою adjunct professor Оксаною Щегельською ...
13.02.2024 в 12:40
Набір на MBA триває! Старт 23 травня ...
13.02.2024 в 12:29
PMBA-25 group visited the exhibition of works by Hanna Sobachko-Shostak, "Eyes of Flowers" ...
13.02.2024 в 12:20
Новий подкаст Radio kmbs "Як малим та середнім бізнесам переходити в корпоративне управління?" ...
25.11.2023 в 16:30
«Ви маєте детально продумати історію свого бренду і розповісти її. Все, що ви не розкажете, додумают ...
24.11.2023 в 16:37
Від бізнесів, які працюють з кроскультурними командами або виходять на світові ринки, ми часто чуємо ...
24.11.2023 в 12:25
Як довелося переформатувати бізнес, аби він вижив, та чи вийшло зробити з лимона лимонад – розповіда ...