Школа для лідерів,
які прагнуть змін

Дізнайся першим

Останні новини KMBS в реальному часі

Останні події та новини з життя KMBS дізнавайтеся у розділі KMBS Live що знаходиться у верхньому правому куті екрану

Відкрити kmbs live
Група PMBA-24 та гра в корпоративні фінанси
Головна
/
Новини
/
Група PMBA-24 та гра в корпоративні фінанси
05.05.2023
Група PMBA-24 та гра в корпоративні фінанси
Минулого тижня група Presidents’ MBA-24 мала черговий навчальний модуль, присвячений фінансовому менеджменту та вибору інвестиційних стратегій.

Зокрема, учасники завершили курс із корпоративних фінансів із Веронікою Вербою, професоркою kmbs, директоркою Інституту управлінського консультування КНЕУ та докторкою економічних наук.

Родзинкою останніх занять курсу стала рольова гра «Хто має відповідати за прибуток?». Кожен учасник отримав можливість відчути себе у певній ролі — власника, CEO, фінансового директора або незалежного консультанта, — адже однією з головних цілей гри було на практиці побачити, наскільки по-різному можна дивитися на ті самі показники фінансової звітності компаній із різних позицій.

Зрештою, сформувалися декілька команд, і кожна з них мала провести ґрунтовний аналіз фінансового стану компанії, зміни фінансових показників, оцінити їх динаміку в контексті поставлених стратегічних завдань та зміни ринкової ситуації, а також аргументувати висновки для прийняття подальших рішень. А ще учасники повинні були домовитися про «легенду» ролей: які саме особисті, професійні та бізнесові інтереси мають бути їм притаманні, яких цілей прагне досягти кожний учасник переговорів.

Як зазначила пані Вероніка, «фінансовий аналіз завжди виконує людина, яка має власні погляди та інтереси. Тому інтерпретація кожного показника залежить від суб’єктивної позиції того, хто на нього дивиться. Умовно кажучи, комусь чиста теперішня вартість проєкту  у 5 млн грн — це замало, а комусь — за щастя». Саме цю суб’єктивність наочно продемонструвала учасникам гра, особливо коли вони почали проводити «нараду» для обговорення ефективності діяльності компанії, якості управління фінансовими ресурсами та роботи менеджменту. Стало очевидно, що особисті цілі та професійні інтереси, управлінська культура та рівень стратегічного бачення — усе це впливає на те, як ми оцінюємо стан бізнесу. А відтак, на усе це важливо звертати увагу управлінцю.

Пані Вероніка наголосила на тому, що бізнесу необхідно чітко окреслювати зони відповідальності і повноважень власника, генерального директора і фінансового директора. Лише у цьому випадку можна забезпечити ефективну роботу всієї управлінської команди і, як наслідок, досягти бажаних економічних і фінансових результатів. Адже, за словами спікерки, «фінансові показники — це лише віддзеркалення тих стратегічних та операційних управлінських рішень, які приймають у компанії».

kmbs live
02.04.2024 в 12:28
Стартує набір на стипендійну програму kmbs! ...
20.02.2024 в 10:37
Новий подкаст Radio kmbs з нашою adjunct professor Оксаною Щегельською ...
13.02.2024 в 12:40
Набір на MBA триває! Старт 23 травня ...
13.02.2024 в 12:29
PMBA-25 group visited the exhibition of works by Hanna Sobachko-Shostak, "Eyes of Flowers" ...
13.02.2024 в 12:20
Новий подкаст Radio kmbs "Як малим та середнім бізнесам переходити в корпоративне управління?" ...
25.11.2023 в 16:30
«Ви маєте детально продумати історію свого бренду і розповісти її. Все, що ви не розкажете, додумают ...
24.11.2023 в 16:37
Від бізнесів, які працюють з кроскультурними командами або виходять на світові ринки, ми часто чуємо ...
24.11.2023 в 12:25
Як довелося переформатувати бізнес, аби він вижив, та чи вийшло зробити з лимона лимонад – розповіда ...