Школа для лідерів,
які прагнуть змін

Дізнайся першим

Останні новини KMBS в реальному часі

Останні події та новини з життя KMBS дізнавайтеся у розділі KMBS Live що знаходиться у верхньому правому куті екрану

Відкрити kmbs live
Як група MBAF-14 знайомилася з трейдингом
Головна
/
Новини
/
Як група MBAF-14 знайомилася з трейдингом
23.12.2022
Як група MBAF-14 знайомилася з трейдингом
У межах чергового модуля програми Master in Business Analytics and Finance учасники MBAF-14 почали вивчати фондові ринки разом із Євгеном Волковським.

З першої ж лекції викладач занурив учасників у світ трейдингу. Зокрема, він розповів про те, яку величезну роль на сучасному фондовому ринку відіграє швидкість. «Чим менший час проходить між тим моментом, коли ордер відправлено, і тим, коли його виконано, тим більша ваша перевага. Хто є найшвидшим, той заробляє найбільше грошей», — каже Євген. Водночас рахунок сьогодні йде на мілісекунди!

У таких умовах технології часто мають вирішальне значення. І, як це нерідко буває, що краща платформа, то дорожче вона коштує. Євген навіть надав деякі рекомендації учасникам, яких цікавить трейдинг, зокрема, розповів про програмне забезпечення, яке можна використовувати, і порадив обирати лише ту систему, яку можна встановити на комп’ютер. Це зекономить дорогоцінний час.

Також викладач розповів про історії краху компаній, які сталися через проблеми з програмним забезпеченням. Одна з них  Knight Capital Group. Вона була одним з найбільших гравців на ринку, але у 1 серпня 2012 року її працівники забули скопіювати новий код для забезпечення ліквідності на один з восьми корпоративних серверів.

«На сучасних швидкостях ризик-менеджмент неможливий», — коментує Євген. Отже, якщо щось іде не так, то вихід – лише вимкнути техніку і потім розбиратися, що сталося. Компанія так і вчинила, проте поки вона змогла побачити наявність проблеми, пройшло вже понад 30 хвилин. За цей час відбулося 4 млн операцій у 154 акціях, а сукупні втрати сягнули $460 млн за 45 хвилин (для порівняння  вартість компанії у 2012 році становила $365 млн).

Отже, швидкість є наріжним каменем сучасного трейдингу. Постає питання: а чи можна взагалі заробити гроші на фондовому ринку, не маючи швидкості? Відповідь, на думку Євгена, позитивна, і вона криється у площині психології трейдера. «Якщо ви професійно приймаєте торгові рішення, вам потрібно вміти себе “калібрувати”,  стверджує він.  У вас можуть бути гарні чи погані періоди, ринок може бути сприятливим чи ні, усе це може впливати на вас, особливо якщо ви маєте великі позиції. Відповідно, потрібно себе психологічно налаштовувати на перемоги». Зрештою, від того, як трейдер працює над собою, сильно залежать його результати.

Учасники MBAF-14 досліджували аспекти раціональної та нераціональної поведінки людини та розбиралися з тим, чим психологія допомагає трейдингу, і як саме. А у перерві між навчальними модулями вони зможуть на практиці випробувати отримані знання.

kmbs live
02.04.2024 в 12:28
Стартує набір на стипендійну програму kmbs! ...
20.02.2024 в 10:37
Новий подкаст Radio kmbs з нашою adjunct professor Оксаною Щегельською ...
13.02.2024 в 12:40
Набір на MBA триває! Старт 23 травня ...
13.02.2024 в 12:29
PMBA-25 group visited the exhibition of works by Hanna Sobachko-Shostak, "Eyes of Flowers" ...
13.02.2024 в 12:20
Новий подкаст Radio kmbs "Як малим та середнім бізнесам переходити в корпоративне управління?" ...
25.11.2023 в 16:30
«Ви маєте детально продумати історію свого бренду і розповісти її. Все, що ви не розкажете, додумают ...
24.11.2023 в 16:37
Від бізнесів, які працюють з кроскультурними командами або виходять на світові ринки, ми часто чуємо ...
24.11.2023 в 12:25
Як довелося переформатувати бізнес, аби він вижив, та чи вийшло зробити з лимона лимонад – розповіда ...