Школа для лідерів,
які прагнуть змін

Дізнайся першим

Останні новини KMBS в реальному часі

Останні події та новини з життя KMBS дізнавайтеся у розділі KMBS Live що знаходиться у верхньому правому куті екрану

Відкрити kmbs live
Уявлення про лідерство змінюються, а  управлінню треба вчитися
Головна
/
Новини
/
Уявлення про лідерство змінюються, а управлінню треба вчитися
29.09.2022
Уявлення про лідерство змінюються, а управлінню треба вчитися
Кожна епоха висуває нові вимоги до профілю лідера. Контекст епохи – культурне та історичне поле, на якому лідери можуть діяти, – зрештою перезапускає та переосмислює саме уявлення про лідерство.

Ще зовсім недавно ми говорили про лідерство у бізнесі в термінах ґіків та стариганів («Geeks and Geezers» Warren G. Bennis, Robert J. Thomas), нині очевидно, що народжується зовсім інший портрет лідера. Про його основні риси зібралися поговорити на події, що мала назву «МВА. Лідерство. Перемога», учасники, випускники та керівники напрямів МВА-програм kmbs. Модерувала захід керівниця Executive MBA kmbs Олена Жильцова.

«Тихе, інтелектуальне, думаюче лідерство», на думку Євгена Пенцака, керівника програми MBAF kmbs, актуальне в усі часи. Намагаючись застосувати до осмислення лідерства економічну модель, він спробував пояснити це через поняття граничної корисності. Кожен — з наявним у себе заразресурсом  в кожен момент часу має думати, що найкраще він може зробити для реалізації ідеї. А роль лідера в цьому  об’єднавча. «Об’єднуюча ідея на рівні моделювання дає значні вимірювальні синергічні ефекти»,  підкреслив Євген.

На вектор розмови, звичайно, впливало і  усвідомлення особливої ситуації, в якій нині перебуває Україна.

Сучасний лідер в Україні «має бути готовим до перегляду місця та ролі своєї компанії в ширших системах, а також власних ролей у своїй компанії та соціумі навколо»,  вважає Арсен Жумаділов, генеральний директор ДП «Медичні закупівлі України», учасник Executive MBA, а нині військовослужбовець.

«Лідерство  це сміливість мати свою позицію і робити свій вибір»,  зауважила Арина Сатовська, голова ГО Community, волонтерка, випускниця EMBA.

Втім, доповнив думку Арини Олексій Волков – співзасновник та виконавчий директор EnerGym, випускник ЕМВА,  «лідер має завжди усвідомлювати наслідки такого вибору і пам’ятати, що кожна дія має свої наслідки, а від лідера залежать також інші люди». Отже, головною рисою сучасного лідера має бути відповідальність.

«Нині час новий можливостей не тільки для компанії на ринку, це також може бути шанс виявити лідерські спроможності у ваших колег», — зауважила Олександра Кольцова, авторка, співачка, продюсерка, учасниця ЕМВА. — І, власне, завданням лідера є побачити це та створити середовище для розвитку лідерського потенціалу».

До розмови долучився запрошений гість заходу Артур Міхно, співзасновник ресурсу Work.ua. Він підтримав думку про те, що лідер не може собі дозволити відсутність позиції, а також констатував зміну функціонального лідерства на сенсове. І серед дуже бажаних рис для лідера відзначив любов до невизначеності.

Не заперечуючи, що певні лідерські якості можуть бути вродженими, що їх можна і варто розвивати, всі зійшлися на тому, що вміння управляти не є інтуїтивним. «Управлінню треба вчитися»,  наголосив Едуард Мальцев, керівник Presidents’ MBA, що, власне, і робить kmbs.

Всі учасники заходу, а також автори найкращих запитань отримали книжки від видавництва «Лабораторія»: «За межами піраміди потреб» Скотта Кауфмана та «Бути лідером» Девіда Рубінштейна. Принагідно висловлюємо вдячність видавництву «Лабораторія» за те, що незмінно постачають нам якісну професійну літературу.

Під час події з освітньою метою були використані твори на основі картин Матвія Вайсберга та  Ахри Анджинджала.

Наступний захід «МВА. Фінанси. Перемога» відбудеться 21 жовтня.

Набір на програми МВА у kmbs триває!

1 / 8
kmbs live
02.04.2024 в 12:28
Стартує набір на стипендійну програму kmbs! ...
20.02.2024 в 10:37
Новий подкаст Radio kmbs з нашою adjunct professor Оксаною Щегельською ...
13.02.2024 в 12:40
Набір на MBA триває! Старт 23 травня ...
13.02.2024 в 12:29
PMBA-25 group visited the exhibition of works by Hanna Sobachko-Shostak, "Eyes of Flowers" ...
13.02.2024 в 12:20
Новий подкаст Radio kmbs "Як малим та середнім бізнесам переходити в корпоративне управління?" ...
25.11.2023 в 16:30
«Ви маєте детально продумати історію свого бренду і розповісти її. Все, що ви не розкажете, додумают ...
24.11.2023 в 16:37
Від бізнесів, які працюють з кроскультурними командами або виходять на світові ринки, ми часто чуємо ...
24.11.2023 в 12:25
Як довелося переформатувати бізнес, аби він вижив, та чи вийшло зробити з лимона лимонад – розповіда ...