Школа для лідерів,
які прагнуть змін

Дізнайся першим

Останні новини KMBS в реальному часі

Останні події та новини з життя KMBS дізнавайтеся у розділі KMBS Live що знаходиться у верхньому правому куті екрану

Відкрити kmbs live
Головна
/
Статті
/
Бізнес під час війни: досвід власниці Stekloplast Наталії Єремєєвої
24.11.2023
1078
11хв
Бізнес під час війни: досвід власниці Stekloplast Наталії Єремєєвої
Люди. Лідерство і менеджмент. Культура
Як довелося переформатувати бізнес, аби він вижив, та чи вийшло зробити з лимона лимонад - розповідає випускниця Presidents’ MBA kmbs Наталія Єремєєва.

Наталія Єремєєва:
cпівзасновниця та співвласниця компанії Stekloplast (Дніпро, 28 років у бізнесі),
віцепрезидентка СУП (Спілка Українських Підприємців),
співзасновниця Women Leaders for Ukraine та засновниця "Зарядки з Єремєєвою" - проєкту для підтримки українських жінок,
мати трьох синів.

Нестача працівників та замовлень

Будівельний ринок, на якому 26 років працює завод Stekloplast, закрився у перші дні війни й досі не відновився. Але потроху Україна будується. В липні цього року забудовник відновив переговори щодо скління комерційних об’єктів в Одесі та в Києві. Це для мене один з найщасливіших днів за весь період війни.

У воєнний час 95% замовлень завод виконує на внутрішній ринок. Окрім традиційних металопластикових вікон, ми вже відвантажили вікна та підйомно-зсувні двері для будинку біля моря Doma Trabotti в Одесі. Спроєктували та змонтували частину об’єкту - фіналіста міжнародного архітектурного конкурсу World Architecture Festival - багатофункціональний комплекс«White Lines» в Києві.

І найбільше пишаюсь нашою участю в виробництві та монтажі енергозберігаючих вікон та дверей для фабрики-кухні у Бучі, яка щодня готуватиме гарячі обіди для 10 000 школярів. Пишаюсь, що долучились до проєкту першої леді України Олени Зеленської!

Сьогодні наш завод працює на 40-50% від довоєнної завантаженості. Не вистачає не лише замовлень. Велика проблема для нас - нестача команди. Виїхали жінки з дітьми. Складно знайти монтажників та працівників у цех - багато хлопів пішли на фронт.

Дуже залежить зараз Stekloplast від нових контрактів. Тож проєкти з красивими та вишуканими конструкціями, які естетично милуватимуть око, ми шукаємо по усьому світу. І так, ми навчились їх робити. Тепер пропонуємо замовнику повний цикл - від проєктування до виробництва.

Від пластикових вікон та дверей до дизайну аеропорту

“А де знаходиться країна, звідки ця компанія Stekloplast, що бере участь в нашому тендері?”, - запитували одне одного організатори майбутнього будівництва аеропорту в Кувейті. І пішли шукати Україну на карті…

Отак потрохи ми змушуємо іноземців дізнаватись про нашу країну, про те, які класні конструктори та монтувальники працюють в Україні! Лагідна українізація…

А замовлення для Канади знайшло наш завод завдяки “циганській пошті”. Хтось колись розповів молодому чоловікові з західної України, що в Дніпрі гарна жіночка керує виробництвом пластикових вікон.

Тож з кожним місяцем більшає на карті світу місць, де будуються споруди за проєктами Stekloplast.

Так від виробництва металопластикових фасадів та вікон ми поступово перейшли до IT-архітектурних проєктів. Зараз ми фактично відійшли від експорту віконець, які іноземцям ризиковано замовляти в країні, де йде війна. А перейшли до нового для нас продукту - IT-рішень, які можна передавати інтернетом. Такий продукт безпечно замовляти, а для нас - набагато швидше та дешевше робити.

Амбасадор України у світі

“Мені дуже треба потрапити до всесвітньо відомого архітектурного бюро Zaha Hadid Architects в Лондоні! Вірю у теорію “шести рукостискань” і знаю, що через друзів здійсню свою мету і Stekloplast співпрацюватиме з цим бюро…

З цією фразою я увійшла в соцмережу Linkedin і почала її опановувати. Виявилось, що саме через неї лежить шлях до цікавих та крутих міжнародних архітектурних проєктів.

Розумію, що у світові    й архітектурній спільноті Stekloplast ніхто не чекає. У всіх архітектурних студій є свої замовники, а у тих - підрядники. Втім, все одно ми стукатимемось в усі двері.

Перші “шишки” ми вже набили. Проте отримали досвід підготовки тендерної документації для східного ринку (ми там були єдиною компанією з пострадянського простору). Готували спільний проєкт з бельгійсько-французькою компанією BESIX Group зі скління шпиталю під Парижем.

Взагалі мрію, щоб Джон у Нью-Йорку, Боріс у Лондоні, Джек в Торонто та Мохаммед в Абу-Дабі дивились на світ через вікна та фасади, що розроблені та змонтовані українськими фахівцями. Мрію бути амбасадором України у світі!

Спілка українських підприємців

Як віцепрезидентка СУП, я навіть у воєнний час маю допомагати відстоювати інтереси українського бізнесу: зустрічатися з владою та банками, намагатися спростити діяльність компаній. Наприклад, дуже гострі теми зараз – це кредитування за програмою 5/7/9, отримання доступу до фінансування, подолання проблеми блокування податкових накладних. 


Ми показуємо грантові можливості, розповідаємо про релокацію, проводимо прямі ефіри з експертами й, загалом, робимо усе можливе, щоб бізнесу було легше у ці непрості часи. У нашій асоціації вже майже 900 українських компаній, від малих до великих. А наша основна мета – створити єдиний майданчик, який не буде пов’язаний із жодними олігархічними структурами та лобіюватиме інтереси підприємців.
Зокрема, зараз СУП відкриває представництво у Польщі й сприятиме експортним ініціативам. Багато з того, що запускає СУП, я випробовую спочатку на своєму бізнесі. Отже, виступаю у двох ролях одночасно: і віцепрезидентки СУП, і підприємиці.


Не бізнесом єдиним


Українські жінки для мене - це перлинове намисто. Війна розірвала нитку намиста і перлини розлетілись, хто куди. Забруднились, закотились в щілини. Хтось - взагалі зник з поля зору. 
Дістати кожну, обтерти, повернути теплий блиск… Нанизати на нову нитку, заново зібрати намисто та подарувати його кожній жінці. В цьому бачу свою місію.
Разом з відомими амбасадорками з різних країн світу ми створили організацію Women Leaders (WL4U). Це допомагає виконанню моєї місії - обтерти, обігріти та зібрати на нову нитку перлове намисто. А окрім лікування душі, розповідатиму в WL4U про проєкти, пов’язані із жіночим підприємництвом, стартапи. Готова стати ментором для дівчат, аби вони повірили в себе.


Ще у березні минулого року Наталія почала занотувати в щоденнику філософські думки, зокрема, засади стоїцизму. Аби зберегти емоційну рівновагу, виконувала різні вправи, щоб відчути себе живою, і збирала їх: про дихання, уповільнення, боротьбу зі страхом, філософські прогулянки. Це допомагало зберігати емоційну рівновагу та давати раду собі та дітям.


Це стало першим кроком мого суб’єктивного великого дослідження інструментів психологічної самодопомоги. Поступово щоденник поповнювався цитатами, ритуалами та думками, які допомагали триматися, і перетворився на справжній «Тренажер стійкості». Він пройшов успішне тестове випробування на мені та сотнях жінок, яких я об’єднала на щотижневих зустрічах “Зарядка з Єремєєвою”.


Жіноче лідерство попри війну


“Допоможи мені не здохнути”, - телефонували мені ледь знайомі жінки.
“Як жити далі?”, - писали мені в соцмережах…
У мирний час Наталія Єремєєва започаткувала та вела проєкт підтримки жінок, які працюють, - “Зарядка з Єремєєвою”. Надихала прекрасну половину світу на лідерство, ділилась власним досвідом навчання та саморозвитку.


У перші дні війни зрозуміла, що і його треба переформатувати, допомагати жінкам, які вимушено виїхали з України або залишились і намагаються отримати душевну рівновагу під щоденними обстрілами та тривогами.
Спочатку лікувати душу від суцільного стресу. Говорити про біль, який сидить в серці. Потім налаштувати на майбутнє. А потім жінки вже просять дати їм крила. Але це вже коли вилікується душа.


Я – звичайна жінка та мати, яка разом із мільйонами інших українських жінок опинилась в суцільному стресі через ймовірну загибель, вимушену еміграцію, розділення родини (чоловік та партнер Наталії по бізнесу залишився в Україні), руйнування планів, консервацію бізнесу.
Мій проєкт GO.ENERGY дарує жінкам шлях до нового життя. Я вчу жінок робити невеликі кроки на шляху до амбітних цілей. Але робити постійно, завдяки режиму та дисципліні. І жінка бачить, що будь-які цілі досяжні.
Вчу відновлювати енергію - паливо, яке допомагає нам творити, радіти, кохати, віддавати та приймати. Ділюсь своїми лайфхаками, як пережити трансформацію у турбулентний час. Надаю жінці інструменти та підтримку для того, щоб своїм найкращим життям.
GO.ENERGY — це про відкриття внутрішньої сили та енергії, яка допомагає рухатися вперед у своєму житті. 
Рукою, яка тремтить, в ціль не влучиш. Внутрішній стан формує все те, що відбувається з жінкою ззовні. Робота над собою – це єдиний спосіб змінювати реальність і світ навколо себе.


У проєкті жінка отримує мою особисту підтримку як ментора, сильну спільноту проактивних жінок-лідерів і доступ до унікальних методик роботи зі своїм тілом, розумом і енергією щодня протягом цілого року.

 

kmbs live
02.04.2024 в 12:28
Стартує набір на стипендійну програму kmbs! ...
20.02.2024 в 10:37
Новий подкаст Radio kmbs з нашою adjunct professor Оксаною Щегельською ...
13.02.2024 в 12:40
Набір на MBA триває! Старт 23 травня ...
13.02.2024 в 12:29
PMBA-25 group visited the exhibition of works by Hanna Sobachko-Shostak, "Eyes of Flowers" ...
13.02.2024 в 12:20
Новий подкаст Radio kmbs "Як малим та середнім бізнесам переходити в корпоративне управління?" ...
25.11.2023 в 16:30
«Ви маєте детально продумати історію свого бренду і розповісти її. Все, що ви не розкажете, додумают ...
24.11.2023 в 16:37
Від бізнесів, які працюють з кроскультурними командами або виходять на світові ринки, ми часто чуємо ...
24.11.2023 в 12:25
Як довелося переформатувати бізнес, аби він вижив, та чи вийшло зробити з лимона лимонад – розповіда ...